Svet

Laburisti u Škotskoj uklonili su kandidata sa izbora zbog objavljivanja materijala RT

Bivša premijerka krila je vitalne informacije o tome šta se dogodilo Skripalju, rekao je Endi Braun
Laburisti u Škotskoj uklonili su kandidata sa izbora zbog objavljivanja materijala RTGetty © Matt Cardy / Stringer

Laburistička partija Velike Britanije uklonila je jednog od svojih kandidata sa izbora zbog objavljivanja materijala kanala RT o trovanju bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju, piše škotski "Pres end Džornal".

Kako navodi list, Endi Braun je 2018. podelio publikaciju RT o incidentu u Solsberiju, u kojoj se navodi da supstanca koja se koristi za trovanje nije proizvedena u Rusiji, odnosno da Kremlj ne stoji iza trovanja bivšeg špijuna.

Osim toga, Braun je na društvenim mrežama objavio da je tadašnja britanska premijerka Tereza ​​Mej krila vitalne informacije o tome šta se dogodilo, ukazuje se u članku.

Pored uklanjanja političara sa izbora, stranka mu je suspendovala članstvo do istrage. Rok za potvrđivanje kandidata je već prošao, pa će Braun moći da se kandiduje kao nezavisni kandidat, a laburisti će formalno ostati bez predstavnika u izbornoj jedinici Severni Aberdinšir i Istočni Morej, zaključuje publikacija.

Kandidat SNP-a za Orkni i Šetland Robert Lesli takođe se našao na udaru kritika zbog dovođenja u sumnju zvaničnog stava Londona da je Rusija odgovorna za napad. On je torijevskog ministra Malkoma Rifkinda optužio da je poslat da "laže u ime britanske vlade" o odgovornosti Kremlja.

U međuvremenu, kandidat SNP-a Zapadnog Aberdinšira i Kinkardina, Glen Rejnolds je ranije rekao da je "pomalo ciničan" u vezi sa komentarima protiv Putina.

On je pozvao zvaničnike da pročitaju Putinov govor, koji je opisao kao "značajan i prosvetljujući".

Za razliku od laburista, SNP je stala iza svojih kandidata.

Incident u Solsberiju

U martu 2018. bivši oficir GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u Solsberiju. Trovanje je izazvalo veliki međunarodni skandal, a u Londonu su rekli da je Rusija umešana u incident.

Bivša britanska premijerka Tereza ​​Mej tvrdila je da je otrov navodno pronađen u krvi bivšeg špijuna i njegove ćerke proizveden u Rusiji, ali je laboratorija "Porton Daun", koja je identifikovala otrovnu hemikaliju u uzorcima, to demantovala.

Moskva je više puta pozivala na zajedničku istragu o incidentu, ali je London odbio.

U oktobru iste godine, britanski tužioci podigli su optužnicu protiv dvojice ruskih državljana, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, po četiri tačke, uključujući pokušaj ubistva Skripalja i policajca Nika Bejlija. Kako se navodi u Londonu, Petrov i Boširov služe u GRU.

Sami osumnjičeni su u intervjuu za RT i Sputnjik izjavili da su u Solsberi dolazili kao turisti, da ništa ne znaju o Skripaljima i da su radili u industriji fitnesa.

image