Rusija

Stigao prvi zvanični odgovor Londona o Skripaljima: I dalje bez komentara o njihovoj sudbini

O sudbini Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije još se ništa ne zna, iako se incident dogodio još 2018, podsetila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Stigao prvi zvanični odgovor Londona o Skripaljima: I dalje bez komentara o njihovoj sudbiniwww.globallookpress.com © ukr.media

Sasvim nedavno, kao odgovor na još jednu notu ambasade Rusije u Londonu, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije po prvi put od sredine 2018. konačno je poslalo odgovor u vezi sa slučajem Skripalj, koji se može smatrati nečim što liči na zakasnelu zvaničnu reakciju, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na današnjem brifingu.

Kako kaže, u toj poruci navodi se da je ćerka bivšeg oficira Oružanih snaga Rusije Sergeja Skripalja, Julija Skripalj, "navodno primila k saznanju predlog o pomoći od strane (ruskog) konzulata, ali ga je odbila".

"Ruskinja navodno ima kontakt podatke konzularnog odeljenja ruske ambasade u Londonu ukoliko joj zatreba", kaže Zaharova, pozivajući se na dobijeni odgovor Londona.

Ipak, Englezi su još poručili da "neće komentarisati temu zvaničnih rezultata istrage incidenta u Solsberiju, pošto su odgovarajuće pravne procedure još u toku".

"O sudbini Sergeja Skripalja, koji je takođe ruski državljanin - ni reči", napominju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

Ruska strana za kraj ističe da neće odustati od toga da sazna šta se desilo sa porodicom Skripalj, koji su "bez traga nestali na teritoriji Velike Britanije pre šest godina".

Šta se do sada zna o aferi Skripalj?

Otac i ćerka Skripalj pronađeni su 4. marta 2018. onesvešćeni u jednom parku u gradu Solsberiju, u Engleskoj, jedan dan nakon što je Julija Skripalj doputovala iz Moskve.

Policija Londona je saopštila da se radi o pokušaju ubistva uz pomoć nervnog agensa A234, koji je proizveden u okviru sovjetskog programa "Novičok". 

Moskva je ove tvrdnje demantovala, poručivši da ni u Rusiji, ni u SSSR nije bilo programa koji su imali za cilj razvoj hemijskog oružja "novičok". Međutim, šef tajne laboratorije Ministarstva odbrane Velike Britanije priznao je kasnije da britanski stručnjaci nisu znali koje tačno hemijsko jedinjenje je izazvalo trovanje.

Osim porodice Skripalj, od posledica kontakta sa otrovnom materijom teške posledice po zdravlje imao je i jedan od pripadnika lokalne policije, koji je posetio dom Skripaljevih svega nekoliko sati nakon što su pronađeni bez svesti. 

I Skripalj, i njegova ćerka i policajac uspeli su da prežive i pušteni su iz bolnice u martu, aprilu i maju 2018. godine. 

Lekari iz bolnice su izjavili da su im život spasili pripadnici britanske vojne laboratorije u Port Daunu, koja je specijalizovana za hemijsko oružje.  

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u aprilu 2018. da su podaci švajcarske laboratorije pokazali da su Skripalji otrovani supstancom BZ, koju poseduju SAD, Velika Britanija i NATO države, dodajući da klinička slika oporavka ukazuje na to da se radi upravo o tom toksičnom jedinjenju.

Od kako su pušteni iz bolnici, ništa se zvanično ne zna o Juliji i Sergeju Skripalju. Rusko diplomatsko predstavništvo u Velikoj Britaniji tvrdi da se oni nalaze na nepoznatom mestu, da nemaju opciju da slobodno komuniciraju s kim žele i da ne mogu slobodno da se kreću.

Dve godine nakon incidenta, 2020, London je saopštio da su Skripalji promenili ime i otputovali na Novi Zeland.

U decembru iste godine prvi put se saznalo da je Julija kontaktirala rođake u ruskom gradu Jaroslavlju. Ona je tom prilikom navodno rekla da su i ona i otac u Velikoj Britaniji i da ne žive zajedno.  

image