Svet

Kejt kao Skripalj? Kako su se u Britaniji "zagubili" princeza i špijun ruskog porekla

Velika Britanija, izgleda, ima naviku da malo, malo pa nešto ili nekog izgubi s radara - prvo je nestao špijun zbog koga su Britanci zaoštrili odnose sa Rusijom, a onda je "mrak" pojeo čak i najpopularniju članicu kraljevske porodice
Kejt kao Skripalj? Kako su se u Britaniji "zagubili" princeza i špijun ruskog porekla© Global Look Press / Mirrorpix via Getty Images / UK Press via Getty Images

Princeza o kojoj se već mesecima ne zna ništa, jedan iznenada mrtav plemić, i markiza čudnovatog prezimena koja bi mogla da bude u nečasnim vezama sa prestolonaslednikom - ovih dana su u centru medijske zbrke koja se dešava u Velikoj Britaniji.

Scenario ravan zapletima iz romana Agate Kristi, samo što, na žalost znatiželjne javnosti, domišljati Herkul Poaro ovoga puta ne može da razreši misteriju koja se dešava na kraljevskom dvoru. Umesto brkatog detektiva, u realnosti se ovakvim slučajevima danas bave operativci MI6.

Za razliku od Poaroa, oni su ipak skloniji da informacije kriju, nego da ih otkrivaju, pa su tako već godinama deo druge velike misterije koju je takođe mogla ispisati Agata Kristi – misterije nestanka špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Britanska princeza Kejt poslednji put u javnosti je viđena 25. decembra, a zatim je iznenada objavljeno da se nekoliko meseci neće pojavljivati u javnosti zbog "operacije abdomena".

Kensingtonska palata, međutim, uporno je odbijala da pruži "dokaz života" Kejt Midlton – javnost je provrela, a tačka ključanja postignuta je kada je na Instagramu kraljevskog para objavljena fotografija princeze sa decom, koju su novinske agencije ubrzo zatim povukle kada su shvatile da je reč o fotomontaži.

Da li je princeza živa? Kuda je nestala? Ima li veze njen nestanak sa smrću Tomasa Kingstona, bivšeg momka njene sestre, a sada muža rođake princa Vilijama? Kakav udeo u tome imaju modrice uočene na Vilijamovom vratu i njegovo povlačenje sa nekoliko javnih događaja? Ko se u njeno ime preko Instagrama izvinio zbog izmenjene fotografije?

I ima li sve to veze sa markizom od Čolmondelija, nekadašnjom Kejtinom prijateljicom, za koju se sumnja da je nešto prisnije prijateljstvo negovala baš sa princom Vilijamom?

Pitanja je bezbroj, odgovora nigde, a teorije zavere na društvenim mrežama bujaju, dok obožavaoci princeze traže da se ona "oslobodi". Na internet platformama polako zaživljava pokret "fri Kejt", kao što se svojevremeno desilo kada su fanovi Britni Spirs, baš u virtuelnom svetu krenuli da oslobađaju poznatu pevačicu nametnutog očevog starateljstva.

Ukoliko je princeza stvarno nestala, javnost zaista i ima razloga da strepi za najpopularnijom članicom kraljevske porodice. Ne bi to bio prvi put da britanski narod izgubi svoju "narodnu princezu", a ne bi bio ni prvi put da pomenuti MI6 špijuni "izgube" nekog koga bi trebalo da drže na oku.

Već godinama tako, nemoguće je naći porodicu Skripalj, oca i ćerku, Sergeja i Juliju, uprkos tome što Britanija i njeni saveznici, njihovo trovanje, navodno nervnim gasom "novičok", obilato koriste za antirusku propagandu.

Skripalja su, naime, dok je služio u Oružanim snagama Rusije, sredinom devedesetih, regrutovali britanski obaveštajci kako bi im prenosio državne tajne. Zbog toga što je agentima MI6 tajno preneo imena ruskih agenata koji su tajno delovali u Evropi, on je 2006. godine u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora. Četiri godine kasnije je pomilovan i razmenjen, a zatim je dobio azil u Britaniji gde je počeo da radi za britanske obaveštajne službe.

Nakon njegovog trovanja, odnosno otpuštanja iz bolnice, Skripalju se gubi svaki trag. Ne samo što, britanske tvrdnje o ruskoj krivici nikada nisu dokazane, već su bivši špijun, ali i njegova ćerka Julija u potpunosti nestali s radara. Isto kao Kejt.

Majka Sergeja Skripalja je zatražila 2019. od ruske policije da proglasi njega i njegovu ćerku Juliju nestalim. Prema rečima Viktorije, Skripaljeve bratanice, poslednji put sa rođacima je razgovarala 24. jula 2018. godine, a za akcije Velike Britanije ona podvlači da se "mogu smatrati kidnapovanjem ruskih državljana".

Ona smatra da London koristi Juliju Skripalj kao taoca za unapređenje svojih interesa, a kako je pisala "Izvestija", "trovanje" Sergeja Skripalja i njegove ćerke bilo je Ujedinjenom kraljevstvu neophodno za zaoštravanje odnosa sa Ruskom Federacijom. Stoga je moguće da je Zapad, a posebno sama Velika Britanija, mogao da inscenira trovanje njenih rođaka vojnim nervnim agensom kako bi uveo antiruske sankcije i destabilizovao međunarodnu situaciju.

Viktorija Skripalj je ranije tvrdila i da se Julija, a verovatno i njen stric, ako je još živ, nasilno drže na teritoriji neke od britanskih vojnih baza.

Britanski mediji, isto kao i u slučaju Kejt Midlton, poprilično šturo izveštavaju o Skripaljevom nestanku. Što se njih tiče, zapravo, Julija i Sergej nisu nestali, isto kao što nije nestala ni Kejt. Navode da su Skripaljevi proveli dve godine u sigurnoj kući MI6, a da su odatle "odjahali" ka horizontu, u neku drugu državu pod nekim drugim identitetom. To što britanske službe odbijaju da sprovedu zajedničku istragu sa Rusima i otkriju šta im se desilo, i to je manje bitno. Isto kao što je apsolutno nebitno što javnost ne veruje da su princezi potrebni meseci i meseci da se oporavi od operacije, jer je čila i zdrava, pozirala svega 17 sati nakon porođaja.

Ista ta javnost se, međutim, i dalje pita šta se desilo sa špijunom ruskog porekla, a to pokazuju i objave na društvenim mrežama, gde mnogi porede Skripaljev nestanak sa nestankom princeze.

I portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, uočila je neobičnu sličnost dve misterije.

Kako je istakla, Britanci začas u svemu nađu "novičok" i "ruku Moskve", samo nikako da nađu princezu.

"Šta sve nisu našli hiljadama kilometara od Britanije, pa možda i nađu kraljevsku ličnost pred nosom. Mislim da će, sudeći po trenutnom tempu, uspeti do subote. Možda će se i Skripalj konačno pojaviti negde tamo, pored Kejt", zaključila je Zaharova.

Kada bi ih Poaro tražio, možda bi se i pojavili. Do tad, teško da će britanski obaveštajci iz MI6, kod kojih je svojevremeno stažirao i princezin muž Vilijam, otkriti javnosti išta više od onog što oni žele da mislimo i znamo.

"Jeste li pokazali Kejt Midlton svetu? Jeste li našli porodicu Skripalja?", pitala je Zaharova Britance pre nekoliko dana. Odgovor dobila nije.

Umesto toga, britanski mediji objavili su kako je princeza Kejt "napravila prve korake ka povratku u život" – posetila svoju omiljenu farmu, izgledajući "srećno, odmorno i zdravo". Fotografija princeze nema, ali su tu izjave "očevidaca".

"To su isti očevici koji su izjavili 'važne stvari' o Solsberiju, Ejmsberiju i 'novičoku'? Čula sam od drugih očevidaca da je na istoj ovoj farmi i Sergej Skripalj stajao iza tezge i pakovao ručno pravljena rezanca. I sasvim slučajno, prošla je medicinska sestra sa berlinske klinike Šarite, koja vikendom honorarno radi u engleskoj tajnoj hemijskoj laboratoriji Porton Daun. Ona je tajno dala Njenom Visočanstvu ekspresnu analizu i otkrila i u tome 'ruku Moskve'. Naravno, još nema nijedne fotografije cele ove pastorale. Zbog toga su britanski tabloidi prinuđeni da svoje tekstove isprate starim slikama", ismejala je Zaharova ovu londonsku ujdurmu.

image