Svet

Italijanski portal: G7 ne može da zaustavi rast BRIKS-a

Za razliku od G7, grupe koja istrajava u hladnoratovskom mentalitetu, BRIKS otvara novu eru saradnje za sve zemlje Globalnog juga i gradi pravedniji svet multipolarnosti
Italijanski portal: G7 ne može da zaustavi rast BRIKS-a© © Maxim Bogodvid/RIA Novosti

G7 je grupa gubitnika evropskih izbora – kao što se pokazalo u slučaju Makrona, Šolca i Melonijeve – dok BRIKS traži saradnju i gradi multipolarni svet, piše italijanski sajt "Elektomagacine".

Poslednjem sastanku zemalja BRIKS-a, koji je održan 10. juna u ruskom Nižnjem Novgorodu, prisustvovalo je čak 12 zemalja u razvoju, i to Laos, Vijetnam, Tajland, Bangladeš, Šri Lanka, Kazahstan, Turska, Mauritanija, Kuba, Venecuela i Barhein.

BRIKS, kome su se nedavno priključile Etiopija, Egipat, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, sada sa interesovanjem posmatra i Turska, koja je zatražila podršku od brazilskog predsednika Lule.

Kako je rekao kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, BRIKS je upravo otvorio novo poglavlje za Globalni jug: "Tokom protekle godine, BRIKS je napredovao velikom brzinom. Uložili smo pionirske napore i proširili mehanizme BRIKS-a, otvarajući novo poglavlje Globalnog juga. Posle proširenja, zemlje BRIKS-a predstavljaju skoro polovinu svetske populacije i petinu svetske trgovine, a njihov ukupni ekonomski učinak premašio je onaj G7."

Ali, ne samo to, dodaje italijanski portal. BRIKS ubrzava proces izgradnje multipolarnog sveta i pravednijeg međunarodnog poretka.

Ciljevi BRIKS-a su sada postali sasvim jasni: poboljšati globalno upravljanje, dati glas zemljama u razvoju i promovisati mirno rešavanje međunarodnih sporova. A tu je i borba protiv međunarodnog terorizma i promovisanje sajber bezbednosti. Potrebno je i da zajednički upravljamo procesima vezanim za veštačku inteligenciju, kako ona ne bi pala u pogrešne ruke, od čega bi imalo štete čitavo čovečanstvo.

Tako treba da se radi, umesto stalnog uvođenja novih i novih sankcija, kao što to čini Zapad (G7), od čega na kraju imaju štete sve ekonomije sveta. Možda Nemačka to počinje da shvata. Svaku priliku treba koristiti za dijalog. Zapad je do sada huškao na rat i izazivao ratove širom sveta.

Mir je uvek ispravna stvar, a može se postići razumevanjem motivacije svih zainteresovanih strana. Neophodno je da prevaziđemo hladnoratovski mentalitet, koji na prilično glup, neodgovoran i detinjast način promovišu SAD i EU.

To znači izgradnju pravednijeg i pravednijeg sveta. Nažalost, oni koji to ne razumeju, zaključuje italijanski portal, veoma su glupi, kratkovidi i uopšte ne poznaju istoriju.

image