Svet

Ultraortodoksni Jevreji neće u vojsku: Reagovala policija, sledi li kolaps Netanjahuove koalicije?

Hiljade izraelskih ultraortodoksnih Jevreja sukobilo se u nedelju sa izraelskom policijom u centru Jerusalima tokom protesta protiv odluke Vrhovnog suda da počnu da se prijavljuju za vojsku
Ultraortodoksni Jevreji neće u vojsku: Reagovala policija, sledi li kolaps Netanjahuove koalicije?© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Jedna osoba je povređena, a pet uhapšeno u nedelju uveče na protestu u Jerusalimu protiv regrutacije ultraortodoksnih Jevreja u izraelsku vojsku nakon sukoba policije sa demonstrantima, saopštila je policija.

U saopštenju se navodi da su dvojica demonstranata uhapšena zbog napada na policajce, a trojica za bacanje kamenja ili drugih predmeta, preneo je "Tajms ov Izrael".

Privedeni su zadržani na saslušanju, navodi policija.

Hiljade izraelskih ultraortodoksnih Jevreja sukobilo se u nedelju sa izraelskom policijom u centru Jerusalima tokom protesta protiv odluke Vrhovnog suda da počnu da se prijavljuju za vojsku. 

Izraelska policija je saopštila da su demonstranti bacali kamenje i napali automobil ministra iz stranke Ujedinjena Tora Judaizam, Jicaka Goldknopfa, gađajući ga kamenicama. Vodeni topovi i policija na konjima korišćeni su da rasteraju proteste. 

Učenici jevrejskih verskih škola decenijama su bili izuzeti od služenja u izraelskoj vojsci, za razliku od većine Jevrejki i muškaraca.

Ova odluka mogla bi da dovede do kolapsa vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua zbog rata u Pojasu Gaze, ocenjuje AP i dodaje da bi mogli da izazovu nove izbore ako ultraortodoksne stranke odluče da napuste vlast iz protesta. Vođe tih partija još nisu rekle da li će napustiti Vladu.

Ultraortodoksne stranke i njihovi sledbenici kažu da će prisiljavanje njihovih ljudi da služe vojsku uništiti njihov star način života. 

image