Svet

Politička karijera oca Kaje Kalas: Kako izgleda "tlačenje" pod SSSR-om

Nemački tabloid "Bild" pokušao je da objasni jastrebovanje buduće šefice EU diplomatije tvrdnjama da je njena porodica "tlačena" u SSSR-u. Ono što je zaboravio da spomene, međutim, jeste da je Sim Kalas bio visoko pozicionirani član Komunističke partije i da je bio na nekoliko važnih funkcija
Politička karijera oca Kaje Kalas: Kako izgleda "tlačenje" pod SSSR-omGetty © Anthony Devlin/PA Images via Getty Images

Estonska premijerka Kaja Kalas istakla se kao toliki antiruski jastreb da su, kada je u martu ove godine bilo mogućnosti da ona bude imenovana za novog generalnog sekretara NATO-a, čak i zapadni izvori za briselski "Politiko" ustuknuli zbog činjenice da bi neko ko "jede Ruse za doručak" mogao doći na čelo Alijanse u trenutku kada postoji sve veća opasnost od direktnog vojnog sukoba Rusije i Zapada.

Podsetimo, Kalasova je među prvima podržala predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona za slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, dok je Ruse u Estoniji opisala kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Pozicija naslednika Jensa Stoltenberga na kraju je otišla njenom holandskom kolegi Marku Ruteu, a Kalasova je izabrana šefa evropske diplomatije, gde će njeni tvrdolinijaški stavovi možda biti manje opasni, ali ništa više konstruktivni. 

Nemački "Bild" pokušao je da objasni rusofobiju Kalasove tvrdnjom da je "njena porodica bila potlačena u SSSR-u". Ono što je nemački tabloid zaboravio da spomene, međutim, jeste da je njen otac, Sim Kalas, bio visoko pozicionirani član Komunističke partije. Ekonomista po obrazovanju, Kalas je između 1979. i 1986. bio šef Generalne uprave estonske grane nacionalnih štedionica SSSR-a. Tokom Perestrojke, bio je izaslanik Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

Godine 1987, Sim Kalas je bio jedan od četvorice potpisnika predloga o potpunoj ekonomskoj nezavisnosti SSR Estonije, da bi, od nezavisnosti Talina 1991. do 1995. obavljao funkciju direktora Banke Estonije. Godine 1994, Sim Kalas je osnovao Estonsku reformsku partiju koju trenutno vodi njegova ćerka.

Činjenica da je 1993. bio među glavnim osumnjičenima za tzv. skandal od 10 miliona dolara nije sprečila Sima Kalasa da se nađe na funkciji ministra spoljnih poslova (1995-1996), ministra finansija (1999-2002), a zatim i premijera Estonije (2002-2003), i da, po pristupanju Talina EU, obavlja različite funkcije u Evropskoj komisiji.

Naime, 1993. bivši estonski premijer Tit Vahi, koji je bio umešan u zasebni skandal oko privatizacije stanova u centru Talina, otkrio je da je 1993. Banka Estonije sa Kalasom na čelu pozajmila 10 miliona dolara Banci severne Estonije, koja je zatim novac pozajmila švajcarskoj kompaniji "Paradiso SAL". Ispostavilo se da takva kompanija ne postoji, i da su njeni predstavnici nestali sa novcem.

Vahi je tvrdio da je Kalas lično ukrao novac, da bi zatim protiv oca aktuelne premijerke bile podignute optužnice za zloupotrebu službenog položaja i pokušaj pljačke državne imovine velikih razmera. Kalas je oslobođen optužbi 1999. godine, uoči parlamentarnih izbora.

Ni Kaja Kalas nije prošla kroz svoju dosadašnju karijeru bez kontroverzi. Imajući u vidu njene glasne pozive na prekidanje svih poslovnih veza s Rusijom, posebno je interesantno da su estonski mediji prošle godine otkrili da je njen suprug, Arvo Halik, držao udeo od 25 odsto u logističkoj kompaniji koja posluje u Rusiji. 

Kalasova je odbacila pozive da se povuče sa funkcije, tvrdeći da su optužbe politički motivisane. 

"Ovo je licemerje na kub", rekao je tada mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, osvrćući se na kritike koje je Kalasova upućivala Budimpešti zbog nevoljnosti da se odrekne ekonomske saradnje s Rusijom.

image