Ekonomija

Britanci otvaraju "banke toplote", nemaju para za grejanje

Skoro polovina ovih objekata je puna, pišu britanski mediji
Britanci otvaraju "banke toplote", nemaju para za grejanje© Keystone Press Agency/Cover Images

U Velikoj Britaniji je otvoreno više od 3.000 "banaka toplote", usled prognoza da će u nekim regionima temperatura sledeće nedelje pasti ispod -10 stepeni Celzijusa.

"Banke toplote" su zapravo organizacije, crkve, bilblioteke i firme koje su, u okviru kampanje "Topla dobrodošlica", svoja vrata otvorile kako bi Britanci u njihovim objektima mogli da se zgreju, a na pojedinim mestima mogu da dobiju i besplatan čaj i prostor za rad.

Prema pisanju "Nejšna", trećina ili skoro polovina ovih objekata je puna.

"Nema sumnje da nam se približava kriza ove zime usled rasta cena energenata i goriva", rekao je sveštenik Karl Bič.

On je naveo da će se ljudi suočiti sa surovim izborom između toga da li će ostati gladni ili će se smrzavati, te da će otvaranje toplih i prijatnih prostora biti "apsolutno neophodno".

Prema podacima "Koalicije za borbu protiv siromaštva", više od 16 miliona Britanaca neće moći sebi da priušti grejanje ove zime, a iz kampanje "Topla dobrodošlica" navode da će svaki deseti smrtni slučaj, koji spada u grupu viška smrtnih ishoda, biti pripisan siromaštvu.

Oni ističu da će pomoć vlade, uprkos izdvajanju milijardi funti, i dalje iznositi oko 800 funti (980 dolara) po domaćinstvu, što nije dovoljno da se izađe na kraj sa visokim troškovima života.

Cene energije i inflacija koji su umereno rasli od kraja pandemije virusa korona, naglo su porasli otkako je Velika Britanija odlučila da prestane sa uvozom energenata iz Rusije.

image