Ekonomija

Evropski ministri danas raspravljaju o ograničenju cene ruskog gasa

Nemačka zagovara izbalansiran pristup, dok se Belgija, Grčka, Italija i Poljska zalažu za agresivniji, sa ograničenjem cene na manje od 200 evra
Evropski ministri danas raspravljaju o ograničenju cene ruskog gasa© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Ministri Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu ponovo će pokušati da se dogovore o primeni ograničenja cene ruskog gasa, budući da na pet prethodnih okupljanja nisu uspeli da prevaziđu razlike i dogovore kako da meru, koja je deo paketa sankcija Evropske unije Rusiji, sprovedu u delo.

Ovog puta verovatno će se usaglasiti oko mehanizma ograničenja cene gasa, preneo je AP, pozivajući se na izjave nekoliko evropskih lidera protekle nedelje koji veruju da će dogovor biti postignut. Jedan od njih je francuski predsednik Emanuel Makron koji je izjavio da su dogovori u završnoj fazi.

Evropska komisija predložila je prošlog meseca "sigurnosno ograničenje cene gasa", koje bi bilo aktivirano ako cena prirodnog gasa tokom dve nedelje premaši 275 evra za megavat-sat i ako je 58 evra veća od cene tečnog prirodnog gasa na svetskim tržištima. Takav mehanizam možda ne bi mogao da odgovori na skokove cena kakav je bio onaj u avgustu kada je cena gasa dostigla gotovo 350 evra za megavat-sat, ali je narednih dana pala na ispod 275 evra. Češka, koja predsedava Evropskim savetom, ima novi predlog: pokretanje mehanizma ukoliko cena premaši 188 evra po megavat-satu tokom tri dana.

Blok EU od 27 zemalja članica  uz diskusije i pokušaje da se približe različiti stavovi, usvojio je deveti paket sankcija Rusiji, ali nije bilo usaglašenosti oko ograničenja cene ruskog gasa, "kaznena" mera koja je najavljena u oktobru, a koja bi, prema rečima njenih tvoraca, trebalo da obezbedi stabilne cene gasa u EU koje su već značajno porasle od početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Ograničenje cene gasa izazvalo je podeljenost među zemljama članicama zbog straha da bi svetski dobavljači mogli jednostavno da zaobiđu Evropu kada drugi budu ponudili više novca. Poslednjih nedelja, Nemačka je zagovarala izbalansiran pristup, dok su se Belgija, Grčka, Italija i Poljska zalagale za agresivniji, sa ograničenjem ispod 200 evra, podseća "Blumberg".

Češki ministar industrije Jozef Sikela rekao je da evropska domaćinstva i privreda očekuju od EU da preduzme korake i da ne vidi nijedan razlog zbog čega mera ne bi bila usvojena danas. S druge strane, nemački ministar ekonomije Robert Habek bio je oprezniji rekavši da niko nema ništa protiv da cene gasa budu niže, ali da treba biti oprezan da se "iz želje da uradimo nešto dobro ne izrodi nešto loše".

On je istakao da EU ne bi trebalo da napravi grešku koja će voditi do nestašice gasa koju će osetiti veliki deo Evrope, ne samo Nemačka.

Govoreći na marginama ministarskog sastanka, Habek nije isključio mogućnost da Nemačka bude nadglasana u usvajanju mehanizma ograničenje cene gasa.

"Ako se to dogodi, moraćemo da se pomirimo s tim. Naravno, takav rezultat ne bi bio poželjan", rekao je Habek.

Nemogućnost da se dođe do sporazuma o ograničenju cene gasa, odložilo je planove za zajedničku kupovinu gasa i mehanizam solidarnosti koji bi pomogao siromašnijim zemljama da se izbore sa energetskom krizom.

 

image