Ekonomija

Dedolarizacija: Predsednici Argentine i Brazila najavili zajedničku južnoameričku valutu

Zajednička valuta, kao zamena za američki dolar, koristila bi se i za finansijske i za trgovinske tokove, a na taj način bi se smanjili operativni troškovi i spoljna ranjivost država u razvoju
Dedolarizacija: Predsednici Argentine i Brazila najavili zajedničku južnoameričku valutuGetty © Ricardo Moreira / Stringer

U autorskom tekstu za argentinsku novinsku kuću "Perfil" predsednici Argentine i Brazila Alberto Fernandez i Luiz Inasio Lula da Silva izneli su detalje strateškog saveza koji će potpisati u Buenos Ajresu, te najavili pokretanje zajedničke južnoameričke valute, čime su se pridružili naporima Globalnog juga na putu stvaranja pravednijeg sistema plaćanja koji više neće biti naklonjen bogatijim zemljama Zapada.

"Nameravamo da razbijemo barijere u vezi s razmenom između naših zemalja, pojednostavimo i modernizujemo pravila i podstaknemo upotrebu lokalnih valuta. Takođe smo odlučili da unapredimo diskusije o zajedničkoj južnoameričkoj valuti koja se može koristiti i za finansijske i za trgovinske tokove, smanjujući tako operativne troškove i našu spoljnu ranjivost", napisali su lideri Argentine i Brazila.

Brazil, kao članica BRIKS-a, uz Rusiju, Kinu, Indiju i Južnu Afriku, uveliko radi na dedolarizaciji. Ovaj savez je 2014. godine osnovao Novu razvojnu banku koju zemlje članice zajednički vode, jer su želeli da pronađu zamenu za platni sistem zasnovan na dolaru.

"Uvek nas je zabrinjavala dominacija dolara, sad i moramo da tražimo alternativu. Trenutni sistem privileguje veoma bogate zemlje, dok za ostale države, poput naše, plaćanje u dolarima predstavlja veliki izazov, jer košta mnogo više imajući u vidu naše različite valute. Treba razviti pravedniji sistem i o tome razgovaramo sa ministrima BRIKS-a", izjavila je prošle nedelje ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor.

Da se Globalni jug, u svetlu očigledno dugoročne svetske krize, mora ujediniti u stvaranju novog svetskog poretka koji će uzimati u obzir interese zemalja u razvoju zagovara i premijer Indije Narendra Modi, koji je ocenio da bi pomenute zemlje trebalo da zajednički promene "strukture svetskog političkog i finansijskog upravljanja".

Argentina je prošle godine, uz Iran, podnela zahtev za članstvo u BRIKS-u, a ambasador Južne Afrike u Rusiji Mzuvukile Maketuka rekao je da je oko 13 zemalja pokazalo interesovanje za ulazak u ovaj savez i da je skoro polovina njih već podnela zvanične prijave za ulazak u tu organizaciju.

Postojanje petrodolara je već ugroženo budući da Kina već neko vreme kupuje sve veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i delova Afrike u sopstvenoj valuti a ne u dolarima.

Da se svetski ekonomski poredak u kome su SAD bile neprikosnoveni vladar, a dolar vodeća valuta sada menja, konstatovao je i "Fajnenšel tajms" – strateg "Kredi Svis" banke Zoltan Pozar naveo je da "Kina aktivno piše nova pravila, stvarajući novu vrstu globalizacije kroz institucije kao što su Inicijativa 'Pojas i put', BRIKS+ i Šangajska organizacija za saradnju".

"Ako se u dolarima trguje sve manje, i ako se istovremeno sve manje kupuju američke državne obveznice, 'posebne privilegije' koje dolar ima kao međunarodna rezervna valuta biće ugrožene", zaključio je Pozar.

image