Ekonomija

Indonezija odustaje od vize i masterkarda: Pokreću sopstveni sistem plaćanja

Četvrta najveća ekonomija Azije trebalo bi da pokrene sopstveni sistem plaćanja sledećeg meseca, navode ruski mediji
Indonezija odustaje od vize i masterkarda: Pokreću sopstveni sistem plaćanjaGetty © Arturo Holmes / Staff

Banka Indonezije će u maju pokrenuti domaći sistem plaćanja karticama, kao deo strategije za smanjenje zavisnosti od stranih sistema i zaštitu transakcija, pišu "RIA Novosti".

Guverner centralne banke Peri Vardžijo rekao je, kako navodi ruska agencija, da zemlja zvanično pokreće domaće kartice u bliskoj saradnji sa vladom i Indonežanskim udruženjem za kreditne kartice (AKKI).

U martu je regulator objavio da se sprema da postupno ukine "vizu" i "masterkard", jer želi veću autonomiju nad svojom platnom infrastrukturom, što će postići minimiziranjem uloge stranih kompanija.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo ranije je pozvao regionalne vlasti da se "odviknu" od stranih platnih sistema i počnu da koriste kartice koje izdaju lokalne banke.

On tvrdi da Indonezija treba da se zaštiti od geopolitičkih potresa, pozivajući se na sankcije Zapada usmerene na ruski finansijski sektor zbog sukoba u Ukrajini. "Moramo da se setimo sankcija koje su SAD uvele Rusiji. 'Viza' i 'masterkard' mogu biti problem", upozorio je on.

Član odbora Indonežanskog udruženja kreditnih kartica Dodit Probojakti nedavno je rekao za "RIA Novosti" da će Džakarta primeniti rusko iskustvo sa platnim sistemom "Mir" za promociju domaće finansijske mreže.

Moskva je uvela svoj nacionalni sistem kartica, "Mir", ubrzo nakon što su im SAD prvi put nametnule sankcije 2014. i stvorila domaći nacionalni sistem platnih kartica (NSPK), koji može da preuzme sve "viza" i "masterkard" transakcije ako američke kompanije odluče da se povuku.

image