Ekonomija

Jeftiniji kvadrat na moru nego u Beogradu

Kvadrat u novogradnji na crnogorskom primorju prosečno košta čak 850 evra manje u odnosu na cenu kvadrata u glavnom gradu Srbije
Jeftiniji kvadrat na moru nego u Beograduwww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu iznosila je 1.640 evra. Prosečna cena kvadratnog metra stana u Podgorici bila je 1.700, na primorju 1.580, a u centralnom regionu 662 evra, dok je kvadrat stambenog prostora na severu zemlje bio 1.290 evra, pokazali su podaci Monstata.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za isti period pokazuju da je prosečan kvadrat stana u novogradnji u Beogradu bio 2.430 evra i da je za 730 evra skuplji nego u Podgorici. Kvadrat u novogradnji na crnogorskom primorju prosečno košta čak 850 evra manje u odnosu na cenu kvadrata u glavnom gradu Srbije.

Iz "Monstata" su objasnili da se u obračun prosečne cene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

Predmet posmatranja ovog istraživanja nisu bili stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti - poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.

U Srbiji pada tražnja, a cene ipak rastu

Tržište nepokretnosti u Srbiji je u trećem kvartalu vredelo 1,5 milijardi evra, prodato je 29.248 nekretnina, što je za 15,9 odsto manje nego u trećem kvartalu prošle godine.

U Novom Sadu je zabeležen najveći pad tražnje i u periodu od jula do kraja septembra prodato je 34,9 odsto svih nekretnina manje. Kada su u pitanju stanovi, broj prodaja je gotovo prepolovljen za godinu dana, a kvadrat je za to vreme u proseku poskupeo za oko 250 evra. Novogradnja u Novom Sadu je poskupela za 16 odsto, sa 1.582 na 1.845 evra, ali je broj prodatih stanova gotovo prepolovljen. U trećem kvartalu prošle godine je prodato 675 stanova, a ove godine u istom periodu 340.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji objavljuje podatke o broju prodatih nekretnina, smanjeno interesovanje potencijalnih kupaca nije mnogo uticao na pad cena stanova.

Na Novom Beogradu je prosečan kvadrat u novogradnji pojeftinio šest odsto, na 2.475 evra, a u ovoj opštini su prodata 92 stana, što je tri puta manje u odnosu na period od jula do septembra prošle godine kada je prodato 325 stanova.

Na Paliluli je zabeležen pad od osam odsto, pa je za kvadrat bilo potrebno 2.190 evra što je oko 200 evra manje u odnosu na isti period prošle godine. Na Čukarici nije došlo do promene cena, pa je prosečan kvadrat plaćen 2.120 evra, kao i lane.

Najveći rast cena novogradnje, od 15 odsto, zabeležen je u Rakovici, gde je kvadrat sa 1.640 poskupeo na 1.890 evra. Na Savskom vencu je zabeležen rast od 14 odsto, a prosečan kvadrat je koštao 4.240 evra.

Na Starom gradu je kvadrat u proseku plaćen 3.972 evra, što je za 13 odsto više u odnosu na treći kvartal prošle godine. Na teritoriji opštine Zemun za kvadrat je bilo potrebno izdvojiti 2.343 evra, što je za 12 odsto više nego lane. Na Zvezdari je u istom periodu kvadrat poskupeo za devet odsto i košta 2.265 evra.

image