Ekonomija

Postalo je zarazno: Tehnološke kompanije ukinule 34.000 radnih mesta

Najpoznatije svetske kompanije iz tehnološke sfere masovno otpuštaju zaposlene
Postalo je zarazno: Tehnološke kompanije ukinule 34.000 radnih mesta© Deb Cohn-Orbach/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Tehnološke kompanije su ove godine ukinule 34.000 radnih mesta reorganizujući svoje radne resurse, kako bi ulagale u nove oblasti poput generativne veštačke inteligencije.

"Majkrosoft", "Snep" "Ibej" i "Pejpal" od početka januara ukinuli su na stotine, ili čak hiljade pozicija, navodi veb sajt "Lejofs" koji prati opadanje u industriji. Trendu otpuštanja ove godine priključilo se 138 tehnoloških kompanija.

Gubici su, ipak, manji od početka 2023. godine kada su velike tehnološke grupe, uključujući "Metu", "Amazon" i "Majkrosoft" ukinule brojne pozicije nakon prekomernog zapošljavanja tokom pandemije.

Ukupno, 263.000 radnih mesta je ukinuto u tehnološkom sektoru 2023. godine, pokazuju podaci "Lejofsa" na koje se poziva "Fajnenšel tajms".

Analitičari kažu da je najnoviji talas otpuštanja pokazao da kompanije rekonstruišu svoje resurse kako bi investirale u nove oblasti kao što je generativna veštačka inteligencija, takođe pokazujući akcionarima da imaju kontinuiran fokus na disciplini troškova.

Tehnološke kompanije su procenjivale svoju radnu snagu i zaključile da bi, kada bi imale manje organizacije kojom bi se bavile, mogle da učine još više, navodi za FT analitičar Džefri Brent Til koji dodaje i da će se "otpuštanja nastaviti i da može biti gore".

"Postalo je zarazno", zaključio je.

Kompanije ponovo procenjuju koje su im prioritetne oblasti za ulaganja i smanjuju broj pozicija u skupim odeljenjima, kaže vanredni profesor menadžmenta Danijel Keum, navodeći primer "Amazonove" platforme za video-strimovanje "Tvič" koja je ove godine ukinula na stotine radnih mesta.

"Amazon", "Majkrosoft", "Meta", "Alfabet" i servis za striming muzike "Spotifaj" su kompanije koje su najavile planove za postizanje takvog balansa ove godine.

"Moramo da postanemo efikasniji tako što ćemo odbaciti neke postojeće prioritete, ali takođe moramo da investiramo u neke nove", rekao je ovog meseca izvršni direktor "Spotifaja" Danijel Ek.

Prošlogodišnje široko rasprostranjeno smanjenje troškova došlo je nakon spoznaje da prelazak na digitalne stilove života nije izdržao duže od pandemije, perioda kada su tehnološke kompanije krenule u masovno zapošljavanje.

"Meta", koji je otpustio više od 20.000 radnih mesta od kraja 2022. godine - pošto su se investitori žalili na milijarde dolara uložene u izgradnju "metaverzuma" - ovog meseca je najavila da će neto povećanje broja zaposlenih za ovu godinu biti "minimalno" iako je postalo "značajno" ulaganje u generativnu veštačku inteligenciju, što bi uključivalo obezbeđivanje talenata.

U međuvremenu, kompanija za korporativni softver SAP je u januaru predstavila "transformaciju u celoj kompaniji" koja će uključivati otpuštanje oko 8.000 radnika, dok kompanija povećava fokus na veštačku inteligenciju.

Broj zaposlenih bi bio "sličan sadašnjim nivoima" krajem 2024. godine, saopštila je kompanija. SAP-ova najava "dokazuje da ovo nije neto gubitak posla; to je više prekvalifikacija", ocenjuje analitičar Derik Vud.

image