Ekonomija

Jedna od najjačih zemalja Evrope ispada iz top 10 ekonomija sveta: Sve manje doprinose globalnom BDP-u

Međunarodni monetarni fond očekuje da će udeo Francuske u globalnom BDP-u u smislu pariteta kupovne moći pasti na 1,98 odsto u 2029. godini, u poređenju sa 2,2 odsto koliko su zabeležili analitičari MMF-a prošle godine
Jedna od najjačih zemalja Evrope ispada iz top 10 ekonomija sveta: Sve manje doprinose globalnom BDP-u© Henri Szwarc

Spor ekonomski rast će izbaciti Francusku sa liste deset najvećih svetskih ekonomija u roku od pet godina, pokazuju globalne prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ova institucija sa sedištem u Vašingtonu očekuje da će udeo Francuske u globalnom BDP-u u smislu pariteta kupovne moći pasti na 1,98 odsto u 2029. godini, u poređenju sa 2,2 odsto koliko su zabeležili analitičari MMF-a prošle godine.

Najnovije projekcije fonda pokazuju da će francuski budžetski deficit ostati iznad 4% do 2029. godine, a očekuje se da će javni dug premašiti 115% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Evropska komisija je ranije nagovestila potencijalne sukobe sa fiskalnim pravilima EU u svom odgovoru na francuski budžetski plan za 2024. godinu, naglašavajući da trenutni izgledi predstavljaju rizik od negativnog prilagođavanja od strane globalnih rejting agencija, prenosi "Blic".

Prema bazi podataka, koju je ova organizacija ažurirala u aprilu, Velika Britanija će 2029. imati učešće od  2,2% u globalnom BDP-u na osnovu PPP – biće rangirana kao deseta najveća svetska ekonomija. Predviđa se da će Turska zauzeti deveto mesto, jer se procenjuje da će njen udeo u narednih pet godina dostići 2,09%.

Prvih pet privreda koji doprinose globalnoj ekonomiji biće Kina, za koju se predviđa da će činiti 19,48% svetskog BDP-a do 2029. godine, SAD (14,72%), Indija (9,23%), Japan (3,21%) i Indonezija (2,79%). Očekuje se da će među prvih deset biti i Nemačka (2,77%), Rusija (2,71%) i Brazil (2,19%).

MMF je u aprilu povećao svoju prognozu globalnog rasta za tekuću godinu, zaključivši da se svetska ekonomija pokazala "iznenađujuće otpornom".

Ekonomisti očekuju da će globalni rast BDP-a iznositi 3,2 odsto u 2024. godini, što je za skromnih 0,1 procentni poen više u odnosu na ranu januarsku prognozu. Sledeće godine očekuje se rast od 3,2%.

image