Ekonomija

Kome služi minimalna zarada u Srbiji: Stranci dolaze i obaraju cene rada

Usklađivanje minimalca dva puta godišnje je pitanje inflacije, od koje sve zavisi, ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije
Kome služi minimalna zarada u Srbiji: Stranci dolaze i obaraju cene rada© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Zakoni u Srbiji štite radnike i njihova prava, ali i obavezuje poslodavce. Ipak, mnogi od tih radnika danas nemaju zaštitnu opremu niti su im radna mesta valjano obezbeđena. U prošloj godini 42 radnika su stradala na poslu. Od januara do marta ove godine bilo je šest smrtnih slučajeva, uz četiri teške povrede, sa smrtnim ishodom.

To su neprihvatljive brojke, smatra Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, ističući za "Politiku" da su sindikati tražili od države da se poveća inspekcijska kontrola.

"Nadležni su nam poručili da nemaju dovoljan broj inspektora koji bi mogli da obavljaju tako učestale nadzore. Najproblematičnije je u sektoru građevinarstva", ističe Orbović.

Na pitanje o dovođenju stranih radnike u Srbiju, odgovara da zbog deficita domaćih radnika nema ništa protiv, ali da nije prihvatljivo da stranci dolaze u Srbiju i obaraju cene rada, "jer ti ljudi se ne vide na tržištu rada i rade mahom na crno".

Očekuje da će i ove godine biti pregovora o minimalnoj ceni rada, ali da oni nisu presudan faktor za određivanje visine cene, već inflacija je ta koja određuje .

"Dvaput godišnje usklađivati minimalac je pitanje inflacije. Sve zavisi od nje. U Evropi je minimalac u visini potrošačke korpe, a mi smo jedini koji imamo i minimalnu potrošačku korpu. Iako pokušavamo da prevaziđemo i taj problem, očito da su obećanja poslodavcima bitnija od zahteva sindikata", kaže Orbović.

Budući da se minimalna zarada svake godine podiže ali ne do nivoa da zaštiti radnike, poručuje da minimalna zarad više služi poslodavcima i daje im mogućnost da planiraju svoja poslovanja kao bi dobili jeftiniju radnu snagu.

Penali za prevremeno penzionisanje

Orbović kaže da za sada nema razumevanje države da se ukinu kazneni penali za prevremeno penzionisanje, i napominje da su time brojni radnici oštećeni, posebno oni koji su bili pred penzijom, čija su preduzeća otišla u stečaj ili su ugašena.

"Mnogi su sa 60 godina života izgubili 20 odsto od penzije. To je strašno, jer u stvari gube dve penzije u toku godine. Obaška to što je vrlo teško da se neko zaposli u 60. godini. Reč je o nekoliko desetina hiljada ljudi", ukazuje predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

image