Ekonomija

"Folksvagen": Neizvodljive nove fabrike za proizvodnju baterija za električne automobile u Nemačkoj

Gubitak pristupa ruskim energentima izazvan sankcijama koje je Evropa nametnula Moskvi imao je drastičan efekat na evropsku, a pogotovo nemačku ekonomiju
"Folksvagen": Neizvodljive nove fabrike za proizvodnju baterija za električne automobile u Nemačkojwww.globallookpress.com © IMAGO/Teresa Kröger

"Folksvagen" bi mogao da prestane sa ulaganjem u fabrike za proizvodnju baterija za električne automobile u Nemačkoj i EU zbog nesposobnosti vlasti da pronađu konstruktivno rešenje za rastuće cene energenata, smatra izvršni direktor brenda "Folksvagen" Tomas Šefer.

"Evropa nije konkurentna u mnogim oblastima, posebno kada su u pitanju troškovi električne energije i gasa", napisao je Šefer u objavi na Linkdinu.

"Ako ne uspemo da brzo snizimo cene energenata u Nemačkoj i Evropi, ulaganja u energetski zahtevne nove fabrike za proizvodnju baterijskih ćelija neće više biti izvodljiva u Nemačkoj i širom EU", objasnio je on, i dodao da će se u tom slučaju "stvaranje vrednosti u ovoj oblasti odvijati negde drugde."

Šeferova izjava dovodi u pitanje prethodno otkrivene planove "Folksvagena" za osnivanje šest fabrika za proizvodnju baterija za električne automobile širom EU do 2030. godine, a što je u skladu sa namerom Evropskog Parlamenta da zabrani proizvodnju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

Gubitak pristupa ruskim energentima izazvan sankcijama koje je Evropa nametnula Moskvi od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini imao je drastičan efekat na evropsku, a pogotovo nemačku ekonomiju.

Tako, Šefer ukazuje da "na međunarodnom nivou, Nemačka i EU brzo gube svoju atraktivnost i konkurentnost", dok "SAD, Kanada, jugoistočna Azija i regioni poput Severne Afrike ne posustaju."

Još jedan od faktora koji čini evropsku industriju manje konkurentnom na zapadu jeste ogroman paket subvencija koje su SAD obezbedile domaćim proizvođačima putem Zakona o smanjenju inflacije, koji je bio i jedan od razloga ovonedeljnog susreta francuskog predsednika Emanuela Makrona sa svojim američkom kolegom Džozefom Bajdenom.

Sa druge strane, Šefer smatra postojeće evropske programe industrijskih subvencija "zastarelim" i "birokratskim". Iako smatra da su namere francuskog ministra finansija Bruna Le Mera i njegovog nemačkog kolege Roberta Habeka za pronalaženje odgovora na američke subvencije vredne hvale, ali da su isto tako osuđene na propast.

"EU hitno zahteva nove instrumente kako bi se sprečila preteća deindustrijalizacija i da bi Evropa ostala privlačna lokacija za buduće tehnologije i nova radna mesta", tvrdi Šefer.

image
VV inauguration
banner