Kultura

Ponovo na sceni: Obnovljena "Nečista krv" u Narodnom pozorištu

Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Borisava Stankovića, ali im je dat i "savremeni dodir", ističe reditelj Milan Nešković
Ponovo na sceni: Obnovljena "Nečista krv" u Narodnom pozorištu© Народно позориште Београд

Premijera obnovljene predstave "Nečista krv", po motivima romana Borisava Stankovića, biće održana 19. novembra u 19:30 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U ovoj verziji "Nečiste krvi", u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, "nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj", navodi se u saopštenju nacionalnog teatra.

Reditelj Nešković ističe da su svi junaci zadržali karakteristike koje su imali i kod Stankovića, ali im je dat i "savremeni dodir" kroz govor i situacije u kojima se nalaze.

"Tako je, na primer, Sofka ostala žena svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji. Sve je to nešto što postoji i danas samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje je Stanković smestio svoj roman", dodaje Nešković.

Prema njegovim rečima, "u suštini, naša tragedija i jeste što se nismo mnogo mrdnuli", jer je "to deo našeg mentaliteta koji se očigledno ne menja bez obzira na sve političke, sociološke, tehnološke i sve ostale promene".

U podeli su Jovana Stojiljković kao Sofka, Nebojša Dugalić kao Efendi Mita, Nataša Ninković je Todora, Vuk Kostić Gazda Marko, Nela Mihailović je Stana, Ljiljana Blagojević Magda, a Radmila Živković Simka i Vladan Gajović je Arsa.

U predstavi igraju i Pavle Jerinić, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Nikola Vujović, Kosta Stanišić i Nebojša Babić.

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, Ljiljana Mrkić Popović je zadužena za scenski govor, Vesna Popović je scenograf, Marina Vukasović Medenica kostimograf, a Anja Đorđević kompozitor. 

Ovo je tek, treća postavka "Nečiste krvi" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kojoj je i praizvedena 23. februara 1933, u režiji Josipa Kulundžića. Naredna premijera održana je 5. decembra 1975. u režiji Gradimira Mirkovića. 

U međuvremenu, 15. juna 2008. godine, takođe na Velikoj sceni, premijerno je izveden i balet "Nečista krv", a koreograf Lidija Pilipenko, koja je napisala i libreto, uradila je predstavu prema više dela Borisava Stankovića.

image