Kultura

Jednočasovno putovanje kroz vekove: Film "Ermitaž - blago nacije" u Ruskom domu

Dokumentarac predstavlja zanimljivu priču o jedinstvenom duhu zbirke Ermitaža, a gledaoci imaju mogućnost da saznaju detalje viševekovne bogate ruske istorije, umetnosti i kulture
Jednočasovno putovanje kroz vekove: Film "Ermitaž - blago nacije" u Ruskom domuGetty © Getty Images Entertainment

Dokumentarni film "Ermitaž - blago nacije" reditelja Nike Strižaka biće prikazan 5. decembra u 19 časova u Ruskom domu u Beogradu. 

Film predstavlja zanimljivu priču o jedinstvenom duhu zbirke Ermitaža, a gledaoci "jednočasovnog putovanja kroz vreme" imaju mogućnost da saznaju detalje ruske istorije.

Kako se dodaje u saopštenju, za potrebe snimanja filma dozvoljeno je prekrivanje sala Ermitaža, te će posetioci projekcije imati prilike da u filmu vide ekskluzivne kadrove i saznaju priče, tajne i muzejske strasti.

Danas je u Ermitažu jedna od najboljih kolekcija dela svetske umetnosti, pa se za ovaj izuzetan muzej govori da "čuva blago nacije".

Kako je centar Ermitaža u Zimskom dvorcu, glavnoj rezidenciji ruskih monarha, život muzejske zbirke se prepliće sa najbitnijim istorijskim dešavanjima - tajnama i zaverama, ubistvima i revolucijama. Neretko su i sami muzejski predmeti bili upleteni u prelomne istorijske trenutke, te su ih spasavali od požara i ratova, pokušavali da prodaju i razdele, otimali su ih i krali, branili i ponosili se njima. Danas je kolekcija nemi svedok burne ruske istorije.

Publici se pruža jedinstvena mogućnost da saznaju detalje ruske istorije, osete energiju ovog posebnog mesta, prožive emocije onih koji su nekada tu živili, služili i dopunjavali kolekciju.

Ulaz je slobodan!

image