Kultura

Usamljenost, otuđenost i istorija jedne lutke: Počinje Festival iranskog dokumentarnog filma

Pre deset godina umrla je žena Alija Mohamada Gaenija, nakon čega su ga ostavila deca. Od tada on sam sprema jednostavne obroke i vodi toliko težak i otuđen život, da je smrt sve što želi...
Usamljenost, otuđenost i istorija jedne lutke: Počinje Festival iranskog dokumentarnog filma© Unsplash/Shadmehr Vahedizadeh

Kulturni centar Irana u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda organizuje drugi po redu Festival iranskog dokumentarnog filma. Festival će biti održan od četvrtka, 7. do nedelje, 10. decembra 2023. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6, najavili su organizatori.

Gosti Festivala su reditelj i scenaristkinja filma "Maher" Masud Dehnavi i Sejede Hadis Mirfejzi. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Svečano otvaranje festivala je sutra u 19.30 časova. Festival otvara film "Mama Mahmal" (r. Amir Hosein Halilzade, 74 minuta). Mahmal je starija žena iz sela na planini Zagros. Ona je jednostavna, seoska žena, ali moćna i harizmatična. Pre mnogo godina bila je prinuđena da proda očevu zemlju koju je previše volela, da bi spasila sina od smrtne kazne.

Sledi film "Maher" (r. Masud Dehnavi, 30 minuta). Maher je ime mladića sa severa Irana. Godine 2019. region je pogodila poplava u kojoj je nekoliko sela potpuno potopljeno. Maher je zbog posla otišao u Tursku, i došao na venčanje svoje sestre, ali je poplava napravila potpunu zbrku. On pokušava da reši problem sela i njegovih žitelja; međutim, potrebno je više vremena, a njemu preti otpuštanje sa posla. Dok pomaže ljudima u isušivanju kuća svog rodnog sela, on sve više saoseća s njima. On najzad može da popravi svoju situaciju i organizuje ceremoniju venčanja svoje sestre. Tada odlučuje da ostane u domovini sa svojom porodicom, i nastavlja da gradi svoju kuću.

U petak od 20 časova biće prikazan film "Dani otuđenost" (r. Abolfazl Tadžik, 19 minuta). Film prikazuje nekoliko dana iz života Ali Mohamada Gaenija, usamljenog 84-godišnjeg seoskog izrađivača filca koji je počeo da se bavi ovim poslom od kada je imao samo 10 godina. Navikao je da radi u kući, gde spava i živi. Svakodnevno, rano zorom, čim ustane, počinje da izrađuje filcane kape. Dok sam obavlja sve poslove, Ali Mohamad govori o tome kako nastaju kape od filca i objašnjava kako teče proizvođački postupak. Detaljno govori o tome koliko je nekada na ovim prostorima filc bio popularan, a danas je skoro potpuno zanemaren. Osvrće se i na svoj život i usamljenost. Pre deset godina umrla je njegova žena, nakon čega su ga ostavila deca. Od tada on sam sprema jednostavne obroke i vodi toliko težak i otuđen život, da je smrt sve što želi. Nakon nekoliko dana napornog rada izradio je nekoliko kapa i odlazi u grad da ih proda. Čim ih je jeftino prodao na gradskom bazaru, upućuje se ka kući svoje ćerke. Tamo nema nikoga, i on nekoliko sati, sve do noći, sedi ispred kuće. Međutim, i dalje se niko ne pojavljuje.

Sledi film "Marijan" (r. Hamed Koldžeji, 60 minuta). "Marijan" je tužna priča o uništenim i baštama koje će verovatno svakodnevno biti uništavane. Do pre oko 70 godina istorijski grad Gazvin, nekadašnju iransku prestonicu, okruživale su tradicionalne bašte koje su bile rasprostranjene svuda po gradu. Pre sedamdesetak godina, tradicionalne bašte ugrozio je urbani razvoj uništivši mnoge njihove delove. Danas, istorijske tradicionalne bašte Gazvina pokrivaju površinu od 2.800 hektara i još uvek sa tri strane okružuju ovaj grad. Iako su registrovane na iranskoj listi prirodnog kulturnog nasleđa, one su i dalje ozbiljno ugrožene urbanim razvojem, zbog čega ekološki aktivisti pokušavaju da ih zaštite. Ali ono što najviše privlači pažnju, zapravo, jeste stablo pistaća staro 300 godina. Više od pet godina ono odoleva izgradnji betonskog nadvožnjaka, zbog čega ovo drvo, kao i stotine hektara drugih bašti moraju biti uništene. Aktivisti za zaštitu životne sredine grada Gazvina nazvali su ga "Vojnikom bašte".

U subotu od 20 časova biće prikazan film "Spori ritam" (r. Mohsen Alidadi 75 minuta). Ovo je istinita priča o Aliju, 27-godišnjaku sa Daunovim sindromom. On živi u porodici koja pati zbog njegove bolesti. Ali želi da se oženi, da vozi i da radi stvari kao drugi. Najviše od svega želi da se venča sa devojkom s kojom je zajedno odrastao, ali se ne usuđuje da to saopšti svojoj porodici. Film želi da mu pomogne u nekim aktivnostima kao što su vožnja i jahanje, a takođe i da stvori uslove za zadovoljenje njegovih ostalih potreba.

Sledi film "Zendoman" (r.Mohamad Ali Rakšani, 24 minuta). Poetski pogled na život i ljubav naroda Baluča u jugoistočnom delu Irana na granici sa Pakistanom. "Zendoman" govori o četiri godišnja doba života u ogledalu života Baluči naroda, uz sećanje na muzičara, maestra Ali Avargana, zvanog Lal Mohamad Sarodi.

U nedelju od 20 časova biće prikazan film "Bledo crna" (r. Mehdi Mahan, 42 minuta). Film govori o dobrotvornoj fondaciji Šervin Rubenzade, aktivnoj u oblasti terapije tuge.

Sledi film "Tiha nevesta" (r. Fateme Fazeli, 24 minuta)Osvrt na pleme Bahtijari i istorijat lutke po imenu Paž-pažak ili Lal Aris. Lutku koja u kulturi ovog naroda ima istorijsku i kulturnu vrednost, u svom čuvenom putopisu spominje i Naser Hosro, iranski pesnik i istoričar iz 11. veka.

image