Kultura

Otkriće svetskog značaja: Sudbina veličanstvene trijumfalne kapije iz Viminacijuma

Trijumfalnih kapija u Rimu bilo je dvadesetak, sačuvane su samo dve, a rukovodilac projekta Viminacijum prof. dr Miomir Korać objašnjava za RT Balkan kako je tim mladih doktora nauka nedavno došao do velikog otkrića u Srbiji
Otkriće svetskog značaja: Sudbina veličanstvene trijumfalne kapije iz Viminacijuma

CAES Antonini - ni manjih slova ni većeg značaja! Pronađen je nedvosmisleni dokaz da je rimski imperator Karakale u Viminacijumu označen za cezara (natpis na latinskom je njegovo ime i skraćenica od cezar), a Srbija je nakon nekoliko meseci upornog rada sjajnog tima mladih doktora nauka dobila veličanstvenu trijumfalnu kapiju da se njome diči, ushićeno za RT Balkan objašnjava prof. dr Miomir Korać, arheolog i rukovodilac projekta Viminacijum, povodom najnovijeg otkrića. 

"To je jedan od onih nalaza, bez ikakve lažne skromnosti - svetskog značaja. Nema trijumfalnih kapija baš tako mnogo. Njih je u Rimu postojalo možda dvadesetak, ali su porušene i samo su dve ostale", dodaje.

Ostaci kapije koja je bila visoka nešto više od 10 i šira nešto više od šest metara izuzetno su značajni i zato što su potvrdili i rasvetlili istorijske događaje.

"Ništa lepše nego kad arheolozi uspeju nešto da razjasne. Često smo u mraku i velikom neznanju sa svim tim predmetima. Život je sam po sebi teško dokučiv, a pogotovu kada su u pitanju prošla vremena. Znali smo iz istorijskih izvora da je Karakal, jedan rimski imperator postao na Viminacijumu, kako se to kaže, izvikan za imperatora, odnosno cezara. Kad smo to krenuli da istražujemo počeli smo od jedne velike ulice tzv. dekumanusa", navodi profesor Korać.

Impozantna ulica, široka 10 metara i popločana bazaltnim stenama sa kvaderima i ivičnjacima ukazivala je na to da je vredno istražiti i šta se oko nje nalazilo. 

"Pošto u arheologiji sve nešto znači, stavite prst na čelo i shvatite - ako imate ovakvu ulicu, pa kakve tek onda objekte imate uz ulicu! I zaista, na jednom delu naišli smo na četiri stope i bilo nam je jasno da se radi o tetrapilonu. U okolini smo pronašli razbacane stubove, postamente, i jedan fragment koji je nama kao suvo zlato. Mali deo šire ploče na kom piše CAES Antonini. Ni manjih slova ni većeg značaja! To je Karakalino ime, i tako smo dobili nedvosmisleni dokaz onoga što se istorijski znalo, a mi smo dobili slavoluk i trijumfalnu kapiju da se njome dičimo", ističe Korać. 

Na pitanje koji su sledeći koraci nakon ovako velikog otkrića, rukovodilac projekta Viminacijum za RT Balkan objašnjava da je u planu rekonstrukcija gornjih zona slavoluka u drvetu, sibirskom aširu, kao što je to ranije urađeno sa amfiteatrom.

"Voleli bismo da to bude jedna lepa pozivnica za građane Srbije da dođu i vide trijumfalnu kapiju", poručuje Korać. 

Istraživački tim, koji čine dr Saša Redžić, dr Ilija Danković, dr Mladen Jovičić, dr Angelina Raičković, kao i studenti Kristina Živković i Petar Kojadinović, pronašli su ostatke trijumfalne kapije na glavnoj viminacijumskoj ulici, odnosno dekumanusu.

Slavoluci ili trijumfalne kapije su nastali u doba rimske republike sa ciljem da se proslavi pobeda i donošenje plena velikih vojskovođa, a reč je o slobodnostojećim građevinama. Može se raditi o jednostavnom luku koji premošćuje ulicu, raščlanjenom tipu sa tri prolaza ili sa jednim prolazom u formi tetrapilona, kakav je pronađen u Viminacijumu.

Analiza materijala ukazuje na to da je viminacijumska trijumfalna kapija izgrađena krajem 2. veka ili najkasnije u prvoj deceniji 3. veka nove ere.

Imperator Karakala je poznat i po čuvenom Karakalinom ediktu (Constitutio Antoniniana de Civitate) iz 212. godine, prema kojem su svi slobodni stanovnici Rimskog carstva dobili rimska građanska prava.

Viminacijumska trijumfalna kapija bila je u formi tetrapilona sa jednim prolazom i poljem za natpis iznad lučnog dela, po čemu veoma liči na rimsku kapiju "Arko del Gavi" u Veroni.

image