Kultura

Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade "Momo Kapor"

Iako na prvi pogled deluje da u Kaporovim i Matićevim delima nema sličnosti, žiri ističe da su oba pisca duboko odana svojoj kulturi
Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade "Momo Kapor"© Amir Hamzagic/ATAImages

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je pesnik, esejista i romanopisac Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju", a odluku o tome jednoglasno je doneo žiri u sastavu književnik Muharem Bazdulj, novinarka Radmila Stanković i književnik Vule Žurić.

Žiri primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi.

"Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom provincijalci, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog", konstatuje žiri.

Nagrada "Momo Kapor" će sedmom nosiocu ovog izuzetnog priznanja Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, s početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.

Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa koji dodeljuje Erste banka, višegodišnji pokrovitelj književne i likovne nagrade "Momo Kapor", osvedočeni prijatelj kulture, umetnosti i savremenog kulturnog stvaralaštva na našim prostorima.

Đorđe Matić je nakon studija italijanske i engleske književnosti na univerzitetu u Amsterdamu pisao za mnogobrojne medije s područja bivše Jugoslavije, a tokom poslednjih 10 godina je objavio osam knjiga od kojih su vrlo zapažena poetska dela i knjige eseja. Takođe, priredio je nekoliko knjiga publicistike i knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Urednik je i koautor "Leksikona JU mitologije".

image