Kultura

April u znaku Feme: "Pokondirena tikva" uskoro i u Novom Sadu

U Narodnom pozorištu u Beogradu "Pokondirenu tikvu" režira Iva Milošević, dok je u SNP-u režija ovog dela poverena mladom slovenačkom reditelju Juši Zidaru, a premijera je zakazana za 23. maj
April u znaku Feme: "Pokondirena tikva" uskoro i u Novom Sadu© М. Ердељи/Српско народно позориште

Početak aprila, kada je domaća pozorišna scena u pitanju, protiče u znaku "Pokondirene tikve" Jovana Sterije Popovića. Gotovo u isto vreme dva vodeća srpska teatra: Narodno pozorište u Beogradu i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu započela su rad na ovom komadu.

U Narodnom pozorištu u Beogradu "Pokondirenu tikvu" režira Iva Milošević, dok je u SNP-u režija ovog dela poverena mladom slovenačkom reditelju Juši Zidaru, a premijera je zakazana za 23. maj.

Reditelj Juš Zidar ističe da dramski tekst, iako napisan pre oko 200 godina, i danas oslikava društvo i našu svakodnevicu.

"Mislim da nikad do sada nismo živeli u tako velikoj laži, u kakvoj živimo danas. Nikad u istoriji čovečanstva društvo nije bilo toliko svesno i toliko informisano o tome što se događa i istovremeno, s druge strane, imalo toliko neznanja, nezainteresovanosti, koliko ima danas. To je upravo ono što ovaj tekst čini i te kako aktuelnim", kaže Juš Zidar uz komentar da je snaga pozorišta u susretu glumaca i publike.

Dobra komedija nikako, kako kaže, nije trivijalna forma. Dobra komedija ne zasmejava publiku na opštim mestima. Ona je sugestivna, ima snažnu suštinu i kroz humor nam pomaže da bolje razumemo neke neuralgične tačke društva. Takvu komediju gledaćemo na sceni Srpskog narodnog pozorišta 23. maja.

Novosadski umetnički tim, pored reditelja Zidara, čine i: dramaturg Nikolina Đukanović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Mia Popovski i kompozitor Marijan Nećak. Uloge su poverene: Tijani Marković (Fema), Milovanu Filipoviću (Jovan), Anđeli Pećinar (Evica), Nini Rukavini (Ančica), Dušanu Vukašinoviću (Ružičić), Aleksandri Ilić Pleskonjić (Sara) i Dimitriju Aranđeloviću (Vasilije).

image