Kultura

Preminula režiserka Elenor Kopola

Njena vizuelna umetnost, uključujući fotografiju, crteže i konceptualne radove, bila je izložena u mnogim galerijama i muzejima širom sveta
Preminula režiserka Elenor Kopola© Tanjug/AP Photo/Chris Martinez, File

Američka režiserka Elenor Kopola, supruga Fransisa Forda Kopole, preminula je u 88. godini, saopštila je njena porodica.

Elenor Kopola je umrla u petak u svom domu u Ruterfordu u Kaliforniji. Kopola je rođena kao Elenor Nil u Los Anđelesu 4. maja 1936. godine, a odrasla je u Hantington Biču.

Diplomirala je primenjeni dizajn na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.
Kopola je osvojila nagradu Emi 1992. godine za film "Hearts of Darkness", koji je zabeležio kako je njen suprug Fransis Ford Kopola snimao film "Apokalipsa danas".

Takođe je režirala romantične komedije "Paris Can Wait" (2016) i "Love is Love" (2020).

Njena vizuelna umetnost, uključujući fotografiju, crteže i konceptualne radove, bila je izložena u mnogim galerijama i muzejima širom sveta.

Upoznala je Fransisa Forda Kopolu dok je radila kao pomoćnik scenografa na horor produkciji Rodžera Kormana "Demencija 13", u kojoj je Kopola debitovao kao režiser, a venčali su se 1963. godine.

Kopola (86) je najpoznatiji po filmu "Kum" iz 1972. godine koji se smatra zaštitnim znakom američkog gangsterskog filmskog žanra.

image