Magazin

''Bling Ring'' - grupa tinejdžera koji su pljačkali domove najvećih zvezda Holivuda

Multimilioneri sigurno imaju dobro obezbeđenje, zar ne? Ipak, grupa tinejdžera iz Beverli Hilsa je olako ulazila u vile zvezda, nalazeći ključeve pod otiračem, i provodila vreme u luksuznim domovima, kradeći ''suvenire'' u vrednosti od ukupno tri miliona dolara.
''Bling Ring'' - grupa tinejdžera koji su pljačkali domove najvećih zvezda Holivuda© Pexels/solod_sha

''Osumnjičeni su nosili Lubuten'' je naslov članka u časopisu ''Veniti Fer'' koji je potresao američko društvo. Ovaj članak prati slučaj tzv. ''Holivudskih pljački'' za koje je optužena grupa srednjoškolaca iz Los Anđelesa. Neke od žrtava su bile ličnosti poput Paris Hilton, Megan Foks, Orlando Blum i Lindsi Lohan.

Nik Prugo, jedan od članova, je podelio najviše detalja sa javnošću. Nakon što je situacija postala komplikovana i pljačke prijavljene, Nik je odlučio da prizna sve, čak i zločine za koje policija nije prethodno znala.

Pljačkaše nije motivisao novac koji su mogli zaraditi prodajom luksuznih dobara, već njihova opsesija slavom. Hteli su da postanu zvezde i verovali su da će im se želja ispuniti ako poseduju skupocene predmete poznatih ličnosti.

Nik je govorio da je sve počelo kada se zbližio sa Rejčel Li, prijateljicom iz škole. Kasnije su se grupi pridužili Aleksis Najers, Dijana Tamajo i još nekoliko poznanika. Na početku su Nik i Rejčel pljačkali ''samo'' otključana kola u gradu. Ovako su dobijali prilično velike sume novca, s obzirom da su živeli u okolini bogatih i slavnih. Takođe su opljačkali dom njegovog prijatelja, koji je bio sa porodicom na odmoru.

Paris Hilton

Rejčel je odlučila da želi da ide korak dalje. Ubrzo su pronašli adresu poznate bogate naslednice i dive Paris Hilton i odlučili da je ''posete''.

Hilton je bila van grada i iskoristili su priliku da upadnu u njenu luksuznu vilu na Beverli Hilsu. Pronašli su ključ ispod otirača, ali im ipak nije bio potreban, jer su vrata bila otključana.

Ubrzo su im se pridružili prijatelji i grupa se nekoliko puta okupljala u kući Paris Hilton (sačuvali su prethodno pronađeni ključ). Svaki put bi uzimali sve više odeće i nakita. Posluživali su se narkoticima pronađenim u kući i pravili su žurke u privatnom klubu na njenom posedu. Hilton dugo nije primećivala da je bilo šta nestalo, sve dok nije shvatila da je njen nakit u vrednosti od skoro dva miliona dolara ukraden. Ipak, nije bilo dovoljno dokaza i niko nije bio optužen.

Odrina Patridž

Glumica je prijavila pljačku nakon što je videla grupu na snimcima sigurnosnih kamera. Ukrali su odeću i nakit u vrednosti od oko 43 hiljade dolara. Ipak, niko nije prepoznao lica tinejdžera sa klipa i oni su nastavili da pljačkaju.

Rejčel Bilson

Pljačkali su kuću glumice oko šest puta. Predmeti koje su sakupili su vredeli oko 130 hiljada dolara. Sve pljačke do sada su bile uspešne, tako da su se opustili i ''odomaćili'' u domu Rejčel Bilson, priznajući da su čak koristili i njen toalet.

Orlando Blum

Ukrali su dragocenosti u vrednosti od pola miliona dolara iz doma poznatog glumca. Odeća, nakit, ''Luj Viton'' prtljag i kutija ''Roleks'' satova su bile nagrade uspešne pljačke. Aleksis Najers je tvrdila da je ovo bila jedina pljačka u koju je bila umešana, kao i da nije bila pri svesti tokom događaja, zbog uticaja narkotika.

Lindsi Lohan

Poslednji opljačkan dom je pripadao glumici Lindsi Lohan. Prugo, Li i Tamajo su ukrali predmete u vrednosti od oko 130 hiljada dolara. Ipak, sigurnosne kamere su ih uhvatile i zajedno sa snimcima pljačke Odrine Patridž i nekoliko anonimnih dojava, policija je počela da hapsi osumnjičene.

U septrembru 2009. godine, Nik Prugo je bio uhapšen i priznao je sve zločine, kako bi stekao ''imunitet''. Mesec dana kasnije, privedeni su svi članovi. Ipak, niko nije odslužio kaznu u zatvoru duže od godinu dana, a većina je bila na uslovnoj slobodi i učestvovala u društvenom radu.

Producentkinja Sofija Kopola je snimila film ''Bling Ring'' 2013. godine, koji prati događaje ove intrigantne holivudske priče. U septembru 2022. godine je na ''Netfliksu'' objavljen dokumentarac ''Pravi Bling Ring: Holivudska pljačka'' u kome Nik Prugo i Aleksis Najers opisuju događaje iz svoje perspektive. Zanimljivo je da je na promociji filma prisustvovala i opljačkana Paris Hilton, koja je dala dozvolu da se scene pljačke snime u njenoj vili.

Član pljačkaše grupe, Aleksis Najers je više puta javno objavila da, iako je priča površinska senzacija, otkriva mnogo dublje probleme kao što su maloletnici pod uticajem droge i štetne posledice ovakve vrste medijske pažnje.

image