Kultura

Pesnik Gojko Đogo dobitnik književne nagrade "Izviiskra Njegoševa"

Žiri navodi da Gojko Đogo pripada redu najizrazitijih pesnika i esejista, koji su obeležili razmeđe dva metežna veka
Pesnik Gojko Đogo dobitnik književne nagrade "Izviiskra Njegoševa"© Milan Maricic/ATAImages

Književna nagrada "Izviiskra Njegoševa" pripala je pesniku Gojku Đogu za sveukupno stvaralaštvo, a žirijem koji je dodelio priznanje predsedavao je akademik Matija Bećković, saopštili su organizatori dodele nagrade.

"Ponosan sam na moje roditelje koji su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Joanikijem još 2007. godine ustanovili književnu nagradu 'Izviiskra Njegoševa'. Čestitam pesniku Gojku Đogu, na osvojenoj nagradi i velikom priznanju, kao i uvaženom žiriju na čelu sa Matijom Bećkovićem na izboru dobitnika", izjavio je Tomislav Momirović, domaćin ovogodišnje manifestacije.

Žiri navodi da Gojko Đogo pripada redu najizrazitijih pesnika i esejista, koji su obeležili razmeđe dva metežna veka.

"Od zbirke 'Tuga pingvina' do knjige pesama 'Put u Hum' ostvario je svoju apokrifnu lirsku mitologiju po kojoj se prepoznaje u današnjoj buci i mnogoglasju. Autor je modernog osećanja za jezik i kulturno nasleđe, s razvijenom istorijskom svešću i moralnim sluhom u epohalnim izazovima", navodi se u obrazloženju.

Svečanost povodom proglašenja dobitnika upriličena je sinoć u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, a njoj su prisustvovali patrijarh srpski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, episkop remezijanski Stefan i drugi crkvenodostojnici, predstavnici porodice Momirović, kao i veliki broj eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života.

Nagrada "Izviiskra Njegoševa" biće uručena 1. novembra, a sastoji se od povelje i plakete, umetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa, koji uručuje predstavnik kompanije Mona kao suosnivač i donator nagrade.

Nagrada je osnovana 2007. godine, a dodeljuje se bijenalno za najbolju objavljenu knjigu, sabrana ili izabrana dela nekog pisca, kao i za ukupno životno delo objavljeno na srpskom jeziku.

image