Kultura

Proslavljeno 180 godina Narodnog muzeja Srbije: Tragovi predaka i kultura zbog koje se zemlja i brani

Na svečanosti u NMS uručene su zahvalnice i plakete zaslužnim institucijama i pojedincima, a predviđeno je i otvaranje izložbe "Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije"
Proslavljeno 180 godina Narodnog muzeja Srbije: Tragovi predaka i kultura zbog koje se zemlja i brani© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Narodni muzej Srbije (NMS) obeležio je večeras 180 godina postojanja svečanošću na kojoj su uručene zahvalnice i plakete zaslužnim pojedincima i ustanovama, a ministar kulture Nikola Selaković je istakao da NMS predstavlja jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije.

Na svečanosti povodom Dana NMS-a, pred brojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života, direktorka muzeja Bojana Borić Brešković je uručila Selakoviću zahvalnicu za uspešnu saradnju i kontinuiranu podršku Ministarstva kulture Srbije.

U svom obraćanju, Selaković je zahvalio svima koji rade u NMS "bez kojih ne bi postojao i koji mu daju dušu", a Borić Brešković je poželeo da premaše sve dosadašnje rekorde u broju izložbi i posetilaca.

Podsetivši da je NMS pre sedam godina opet širom otvorio vrata, posle perioda "kada u muzej osim zaposlenih nije mogao da uđe niko", Selaković je primetio da NMS danas beleži višecifrene brojke posetilaca.

Selaković je upozorio da je Galerija fresaka i dalje zatvorena, i dodao da je "jedan od imperativnih zadataka ministarstva da u ovom mandatu ponovo otvorimo Galeriju freskama i učinimo je dostupnom".

U svom obraćanju, Borić Brešković je istakla da je istorijat NMS-a ispunjen uspešnim izložbama, arheološkim iskopavanjima, publikacijama, konzervatorskim poduhvatima i drugim dostignućima stručnjaka.

Istakavši da je NMS "velika institucija", Borić Brešković je dodala da dan osnivanja muzeja predstavlja početak sistematske brige o kulturnom nasleđu Srbije.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Vladimir Pištalo je istakao da je NMS jedna od ustanova u kojoj se nalaze tragovi predaka i "kultura, zbog koje se zemlja i brani".

Pištalo je podsetio da su NBS i NMS sestrinske ustanove, koje dele zajedničke početke, a da saradnja nikad nije prestala.

"Gledajući unazad na 180 godina sa ponosom mogu da istaknem da je NMS ostao mesto gde se čuvaju i prenose znanja i čuva istorija", poručio je Pištalo.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić je istakao da je danas svečan dan za srpsku kulturu, sve poslenike u kulturi i državu Srbiju, jer je NMS ustanova svih nas.

"Ovo je dan kada se zamislimo nad celokupnom našom istorijom, nad epohama koje se ovde čuvaju i svim generacijama koje su mislile na budućnost svojih potomaka i na državu Srbiju. Unapređivale su i bogatile ovu ustanovu svojim radom i entuzijazmom", naglasio je Perišić.

Muzej je osnovan je ukazom načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića 10. maja 1844. godine, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere i sačuva starine, a u prvim decenijama rada organizovan je i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova.

Povodom jubileja zahvalnice i plakete NMS-a dobili su Fondacija Muzeja žrtava genocida, Ministarstvo odbrane, Državni arhiv Srbije, NBS, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada i brojne druge ustanove, kao i mnogobrojni pojedinci. Poseban poklon kolektiva muzeja dobila je Borić Brešković.

Povodom jubileja, predviđeno je i otvaranje izložbe "Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije", autorke Dragane Kovačić.

image