Magazin

Da li ste zarobljeni u "zoni prijateljstva"

U samom početku nekog odnosa, neutralno prijateljsko druženje sasvim je prirodno, objašnjavaju psiholozi, budući da obe strane treba da se opuste i osećaju sigurno kako bi se prešlo u sledeći stadijum - stadijum partnerskog odnosa. Ipak, ukoliko ste predugo u odnosu u kome osećate neke emocije ili simpatije prema drugoj strani, ali ne i povratnu informaciju kakvu biste možda želeli, vrlo verovatno da ste zarobljeni u zoni prijateljstva (engl. friendzone).
Da li ste zarobljeni u "zoni prijateljstva"© freepik/halayalex

Zona prijateljstva, kao pojava u psihologiji odnosa, upravo se tako definiše - odnos u kome makar jedna strana oseća emocije ili privlačnost prema drugoj strani, ali se ipak njihov odnos razvija kao prijateljski, a ne kao emotivni, odnosno partnerski. Najčešće u zonu prijateljstva "upadaju" ljudi sa niskim samopouzdanjem: oni traže neki vid priznanja u vidu podrške i provođenja vremena sa osobom koja im se dopada, bojeći se da taj odnos ne naruše priznavanjem sopstvenih emocija. Kako vreme prolazi, oni postaju i ostaju nemi posmatrači života svog prijatelja, čiji odnosi i porodični život sa drugom osobom izazivaju bol i emotivnu patnju. 

Kako prepoznati zonu prijateljstva

Iako ne postoje univerzalni znakovi primenljivi na svaki odnos, pojedini simptomi sa velikom verovatnoćom mogu ukazivati da je po sredi zona prijateljstva, te ukoliko vam se neko od prijatelja dopadne, pažljivo osluškujte njegove komentare i ocenjujte postupke, kako ne biste uzaludno protraćili vreme nadajući se filmskom raspletu u stilu Bridžit Džouns.

  • Pokušavaju da vas upoznaju sa "sjajnim dečkom koji će vam se sigurno dopasti" - crvena zastavica je broj jedan Varijacije na temu mogu biti i samoinicijativno pozivanje još nekoga radi upoznavanja sa vama ili insistiranje na kreiranju profila na nekoj od aplikacija za upoznavanje
  • Prepričavaju vam iskustva sa sastanaka na kojima su bili, deleći sa vama detalje, opisujući simpatiju i to kako se u njenom prisustvu osećaju
  • Retko izlaze samo sa vama - kako bi izbegli potencijalnu neprijatnost, kada se dogovorite da se vidite, najčešće je tu još neko od prijatelja ili poznanika
  • U vašem odnosu nema flerta - ne postoji fizički kontakt u vidu zagrljaja ili dodira 

Izlazak iz zone prijateljstva - da li je mit ili je ipak moguće

Ima nekoliko koraka na putu ka izlasku iz zone prijateljstva, a ono što je važno učiniti pre nego što kažete kako se osećate jeste da analizirate situaciju i "premotate film" unazad: kako se odnos razvijao od samog početka, šta je bila prelomna tačka i da li je odnos uopšte moguć (možda druga strana ima partnera ili jednostavno nije zainteresovana za odnose u ovoj fazi života).

Pokažite suptilno svoje emocije

Teško je odgovoriti uzajamnošću ukoliko niste svesni da li neke emocije postoje sa druge strane. Zato, ukoliko vam se neko dopada, pokušajte suptilno da mu stavite to do znanja: pozovite ga na večeru, pripremite neko romantično iznenađenje ili promenite stil komunikacije - budite opušteniji, koketirajte i pratite reakcije druge strane. Ovo može biti odlična uvertira za razgovor i vaše priznanje, budući da ćete ispitati teren i oslušnuti "kako diše" druga strana.

Otvorena komunikacija

Komunikacija je ključna za svaki odnos - bilo da je u pitanju prijateljski, emotivni ili poslovni odnos. Direktan razgovor u kome se nećete ustručavati da jasno kažete kako se osećate odličan je način da razmotrite mogućnost zbližavanja i prelaska iz zone prijateljstva u nešto više. Ipak, tajming igra jako važnu ulogu u ovom stadijumu, pa je zato važno objektivno oceniti situaciju, kako se odnos ne bi narušio čak iako dođe do otkaza sa druge strane.

Taktika udaljavanja i "ogledala"

Ukoliko niste sigurni na koji način da iznesete svoje emocije i strahujete da ćete izgubiti osobu koja vam je draga, možete pokušati da se izmestite iz tog odnosa na neko vreme kako biste "ohladili" glavu i još jednom preispitali svoje emocije. Napravite pauzu u komunikaciji nedelju dana ili dve nedelje , "posložite po policama" u glavi sve iznova, dajte sebi šansu da budete otvoreni, ali budite spremni i da dostojanstveno prihvatite "Ne" kao odgovor.

Druga varijanta je da se poslužite taktikom "ogledala": prepričajte iskustva sa sastanka na kome ste bili, posavetujte se vezano za neki odnos sa njim ili neobavezno flertujte sa nekim sa strane - ukoliko uvidite da to ne izaziva nikakve emocije kod njega, vreme je da prihvatite da druga strana jednostavno ne oseća isto što i vi.

image