Magazin

Kožni materijal proizveden od korena pečurke

Umetnik je napravio konceptualni projekat koristeći zanimljiv materijal na biljnoj bazi
Kožni materijal proizveden od korena pečurke© pexels/pixabay

''Posudu s voćem'' napravljenu od materijala dobijenog od pečuraka, kreirao je dizajner Heron Preston u kolaboraciji sa kompanijom ''Reiši - fina micelija". Micelija je mreža koja se dobije preplitanjem hifa (dugačke, končaste strukture) pečuraka. Ova materija je nalik na koren pečuraka, od koje brend ''Reiši'' proizvodi materijal. Podseća na životinjsku kožu, ali je napravljen na biljnoj bazi.

"Posuda s voćem'' odabrana jer je ovo najčešća postavka koju umetnici koriste kako bi prikazali svoje slikarsko umeće. Isto tako, on govori da je hteo da prikaže ovaj izuzetno savremen tekstil tradicionalnim motivom, kroz objektiv kamere.

Iako se naziva ''kožom od pečuraka'', proces je malo komplikovaniji – umesto prerade pravih gljiva, za dobijanje ovih ćelija se manipuliše i kontroliše sam razvoj ćelija micelija, kako bi se dobili što bolji rezultati i izdržljiv tekstil.

Preston dodaje da ga je ovaj koncept već neko vreme interesovao, kao i sama priroda gljiva koje su ''svuda oko nas, ali ih naša arogancija prema prirodi sve manje primećuje''. Dodaje da mu je firma ''Reiši'' dala priliku da ih ponovo ''vidi'' i dobije inspiraciju.

Ovo je još jedan od mnogih projekata danas koji spajaju dizajn, tesktilnu industriju, ekologiju i nauku.

image