Magazin

Đumbir - lek za stomak nakon prazničnog prejedanja

Ljudi su koristili đumbir u kuvanju i medicini još od antike. Popularan kućni lek protiv mučnine i bolova i nadimanja u stomaku, rešava i mnoge druge zdravstvene probleme
Đumbir -  lek za stomak nakon prazničnog prejedanja© pixabay/Ajale

Veruje se da su Indijci i Kinezi pre 5.000 godina bili prvi koji su gajili i koristili koren đumbira. Već u prvom veku nove ere, prodavci donose ovu biljku do Mediterana. Koliko je đumbir bio redak i vredan, svedoči podatak da je u 14. veku samo pola kilograma ove biljke imalo vrednost kao jedna ovca. Preko 2.000 tona sušene biljke stiže u Evropu kao pomoć za lečenje kuge, sredinom 16. veka. Nakon toga sve češće se nalazi kao začin tokom ručka, pored soli i bibera.

U Velikoj Britaniji u 19. veku pojavljuje se kao sastojak piva, a sve češće se pojavljuje u kulinarstvu pa se može pronaći na mnogim trpezama širom sveta. Pored korišćenja u kulinarstvu, ljudi obično koriste svež ili sušen đumbir u biljnom čaju, a neki uzimaju suplemente od đumbira zbog mogućih zdravstvenih koristi.

Dokazano je dobar u eliminisanju probavnih smetnji i problema kao što je nadimanje. Pomaže eliminaciju gasova, opušta i umiruje crevni trakt, pa ga mnogi smatraju jednim od najboljih prirodnih lekova za opšte digestivne probleme. Istorijski gledano, đumbir se koristio za ublažavanje svih vrsta mučnine, od mučnine prilikom kretanja (posebno u vožnji) do jutarnje mučnine tokom trudnoće. U poslednje vreme koristi se i za suzbijanje mučnine nakon hemoterapije.

Istraživanja na Univerzitetu Kornel otkrile su da aktivni sastojci u đumbiru, nazvani "gingeroli", pomažu u sprečavanju abnormalne koagulacije krvi, omogućava da krv slobodno teče i time se poboljšava cirkulacija. Ovo takođe objašnjava zašto se u istočnoj medicini đumbir vekovima koristio kao stimulans libida.

Mala količina ove biljke pomaže u regulaciji insulina. Samo dva grama đumbira u prahu, smanjila su nivo šećera u krvi za 12 posto kod ljudi koji su imali dijabetes tipa 2, pokazalo je istraživanja iz 2015. godine. Ovo je samo jedan od razloga što se u mnogim savremenim dijetama ova biljka koristi za regulaciju težine.

Đumbir je takođe snažan antioksidans, pokazalo se da pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima, a koristi se i kao pomoć u lečenju migrene.

U Srbiji se đumbir najviše koristi kao čaj kod prehlada ili bolova u grlu, lako se priprema, a uz malo limuna i meda pomoći će kod prvih simptoma gripa.

 

 

image