Magazin

Ljubavna zavisnost - Adelin sindrom

Kako je neuzvraćena ljubav prerasla koja je prerasla u pravu maniju i upropastila život mladoj ćerki čuvenog francuskog pisca Viktora Igoa postala zvaničan termin u psihijatriji i šta je zapravo Adelin sindrom?
Ljubavna zavisnost - Adelin sindrom© freepik/gpointstudio

Adel Igo, mlađa ćerka Viktora Igoa odrastala je u Parizu, u izobilju roditeljske ljubavi i harmoničnih odnosa sa braćom i sestrama, a od malena je pokazivala darovitost za muziku i pohađala časove klavira. Lepota, talenat za muziku, status i bogatstvo - reklo bi se da je mlada Adel Igo u životu imala sve preduslove da bude srećna. Ipak, njena bezbrižnost prestala je kada je upoznala mladog oficira Alberta Pinsona, za kojim je "izgubila glavu". Adel je mladom oficiru pisala pisma, pratila ga gde god bi ga služba poslala, plaćala njegove kreditne dugove i roditelje lagala da su u braku. Iako sam Albert nije bio zainteresovan za Adel i pokušavao da živi svoj život, ona nije odustajala od sopstvene zamisli, pa se svuda predstavljala kao njegova supruga.

Stanje iluzije i pomračenja svesti u kojima je živela skoro 20 godina, potpuno zanemarivši sebe, svoju porodicu i život, po Adel su imali dramatične posledice, a kada se vratila u rodni Pariz, otac ju je smestio u psihijatrijsku kliniku, u kojoj je provela ostatak života.

Svoj trag ova tragična istorija mlade devojke nije ostavila samo u umetnosti (budući da je po njenom životu snimljen film), već i u psihijatriji, a fenomen ljubavne zavisnosti dobio je naziv "Adelin sindrom".

Tri faze Adelinog sindroma

Adelin sindrom karakterišu manijakalna opsednutost objektom svoje ljubavi, psihička rastrojstva i zavisnost od sopstvenih osećanja. Uzroci ovog sindroma do dana današnjeg nisu istraženi u potpunosti, a većina psihijatara je mišljenja da se Adelin sindrom javlja kao posledica nedostatka roditeljske ljubavi i pažnje, niskog samopouzdanja, kao i predispozicije za mentalna oboljenja.

Psihijatri izdvajaju tri stadijuma ovog mentalnog oboljenja, od kojih poslednji nije moguće izlečiti - smatra se da ova forma erotomanije (patološki snažne opsednutosti erotikom, preterane i neukrotive seksualne strasti prema osobama suprotnog pola) potpuno "guta" zdravorazumsko razmišljanje, a čak i najinovativnije i najnaprednije metode u lečenju ne daju nikakve rezulate, baš kao što je to bio slučaj sa Adel Igo, čija je bolesna ljubav potpuno izmenila njen život.

Prva faza - kreiranje slike idealnog partnera u glavi, a zatim odabir partnera koji toj slici odgovara i ostvarivanje kontakta

Druga faza -  približavanje osobi, praćenje svakog njenog koraka, neprestani pozivi i poruke, ljubomorni ispadi, opsesivna briga i ponude za pomoć.

Treća faza - patološko proganjanje "partnera" i gubitak interesovanja za sve izvan tog odnosa: prijatelje, porodicu, privatni život, uz postepenu kompletnu degradaciju ličnosti. Javljaju se i gubitak apetita, želja za izolacijom, nesanica i česte promene raspoloženja, a osoba koja od ovog mentalnog poremećaja pati odbija da svoje stanje prihvati.

image