Magazin

Mesečni horoskop za mart 2023. godine

Nekada su Nove godine počinjale martom. Po tada važećem rimskom kalendaru, septembar (od latinskog: septe - sedam) bio je sedmi mesec, oktobar osmi, novembar deveti, decembar deseti. Iako smo Novu godinu prebacili u januar, koga u ona vremena nije ni bilo, astronomska Nova godina je uvek u martu. Ona počinje sa prvim danom proleća. Otuda u kolektivnom nesvesnom bez obzira na aktuelne kalendare, mart je svima nama zapravo mesec pravog početka.
Mesečni horoskop za mart 2023. godine© freepik/freepik

Tada smo mnogo više kadri da ispoštujemo "tu-du" (to-do list) liste koje inače pravimo 1. januara. Tada je najviše kretanja, selidbi, planira se godina, planira se i dugoročno, poslovi se preduzimaju, veze započinju. Život se uzruja u martu, podižu se i nemiri, sve zavitoperi i oživi željom da se probija ka letu. Ka vrhuncu, ka snazi, ka trijumfu.

Mladi se lako zaljubljuju u martu jer je cela priroda tada u jednom "Da" spram iskustva i akcije. Svi jedva čekamo da se nešto desi a u stomaku kao da vri. U tom loncu nekada vri od želja i snova, nekada od osećanja koja mogu biti i ljubomora koliko i sreća.

I zato probajmo da ovog marta ispunimo očekivanja i ciljeve koje ćemo, kako kaže solarna karta za 2023. godinu (koja se radi za prvi minut proleća), postaviti vrlo visoko. Sunce će tada biti u istom znaku gde je i Jupiter (u Ovnu, što se poslednji put desilo 2011. godine) a to znači krupni planovi, nagli događaji koji menjaju život, spremnost, hrabrost i odvažnost da se daju šanse i da se makar proba. Puno iznenađenja. I ono kad iznenadimo ne samo druge nego i sami sebe. Počeci. Optimistični planovi i hrabri potezi.

Problem je na globalnom nivou jer taj "dvojac" u Ovnu uvek ukazuje na ekspanziju sukoba, dominaciju jedne sile, invazije i sl. Ratovi nisu retkost kao i druge vojne operacije. Vojska, milicija, vatrogasci, hitna pomoć, koji se i u našim mobilnim telefonima nalaze pod "urgentni pozivi", tada su aktivni mnogo više nego inače.

Od drugih tranzita, važan je ulazak Saturna u Ribe i Plutona u Vodoliju. No, kako se radi o vrlo sporim planetama (Saturn će u Ribama biti dve ipo godine, a Pluton čak preko dvadeset godina u Vodoliji) ne znači da ćemo odmah u martu osetiti njihov uticaj. Više će nas začikavati Mars kada se ušeta u znak Raka 25. marta. Porodični nemiri, svađe, sukobljavanja sa drugima, komšijama dešavaće se jer se osećamo nemoćno u nekom drugom sektoru svog života. I zapravo imajmo na umu, da dok je Mars u Raku kad nekoga kinjimo, u stvari time se borimo protiv svoje osetljivosti, nežnosti, slabosti, toplih osećanja koja imamo za nekoga pa ga kinjenjem zapravo od sebe teramo. Jer strepimo, brinemo, plašimo se za tu osobu, drhtimo zbog nje. Nesvesno u nama onda poruči - lakše je bez. Otuda je Mars u Raku saboterski, što nije loše da imaju na umu svi koji su u svežim vezama. Takođe, kada se sa nekim svađamo i isterujemo neku svoju pravdu, u stvari se borimo zbog one nepravde koja nam je načinjena u detinjstvu, kada nismo mogli baš ništa da uradimo tako mali i nemoćni. Pa zato smo i sada uglavnom nemoćni, sem što smo grlati i po malo zastrašujući i sebi i drugima. Umorimo se lako, snaga ode u stomak i zamene je suze ili tuga. Nežnost je ključ. U suprotnom, agresija i samopovređivanje, jer Mars u Raku su nezaceljene rane i bol.

Preporuka za mart: Manje priče, više zagrljaja.

  

Ovan i podznak Ovan

Biće vas previše u svemu. I to u pozitivnom smislu uglavnom. Ali dozvolite to sebi - neka se vidi vaša snaga, idejno vođstvo, prednjačite i budite odvažni. Čitav mesec će vam biti vrlo aktivan u svakom aspektu. Emotivno, biće žučnih rasprava i nemira ali i produbljivanja vašeg istinskog međusobnog prihvatanja. Par dana mira i ljubavi, a onda opet na crtu gde svako drži svoju stranu. Najdosadnije može biti Ovnovima koji imaju partnere koji ne vole da se konfrontiraju. Vodite računa da iz dosade ne napravite neku brljotinu i bezveznu grešku usled viška snage i energije. Taj višak uglavnom trošite na posao, nove projekte, kolege, ideje, dokazivanje i potvrđivanje sebe pred sobom i drugima.

Hrana će vas zaokupljati krajem meseca i verovatno ćete se ozbiljnije baviti zdravom ishranom. Dobar period za sređivanje linije i zdravstvenih tegoba koje se mogu ishranom dovesti u red. Finansijski progres možete da očekujete krajem meseca i tokom aprila. Ako imate nameru da tražite povišicu sada je trenutak za to. Kao i za negodovanje ako radite znatno više nego što ste plaćeni.

Nećete propustiti uživanja, izlaske, provod i prilike da pokupite komplimente jer će Venera biti u vašem znaku dobar deo meseca.

Osnovna tema u martu za Ovnove: ne gubi iz vida ono što želiš

 

Bik i podznak Bik

Proleće je iza ćoška i svi Bikovi se lagano spremaju za svoje godišnje doba. Čula su spremna, a posebno će biti u punoj snazi od 16. marta kada i Venera bude u vašem znaku. Nećete moći lako da odolite iskušenjima čula, erosa, zavođenju, muzici i toplim rečima koje ćete primati od drugih a koje teše, razgaljuju, diraju i pokreću. Ovo je mesec kada se možete fizički osećati i ponašati kao da ste ponovo mladi, ali emotivno ćete osetiti zrelost iskustava svoje prošlosti koja će vas na nostalgičan način raskraviti uvek kada ste u grču ili tenziji.

Samouverenost je ono što ćete za sebe pokupiti od Sunca i Jupitera u Ovnu, dok ćete sve sukobe i isterivanja pravde ostaviti za neku drugu priliku. Prijaće vam bar dva sata da ste sami sa sobom. Vijuge vam najbolje rade od 11. marta, a najusporeniji ste početkom meseca. Tada možete lako da pravite greške pa sve proveravajte. Mogući su maleri sa telefonima, poštom, ekranima kao i kupovina novih digitalnih uređaja. Planiranje je na redu u martu, pogotovo putovanja. Čak i da niste razmišljali puno o tome, kraj meseca možete dočekati sa plaćeniom prvom ratom za more - tako niotkuda.

Ne baš sjajna vest je što ta Venera u Biku prikazuje i višak slobodnog vremena jer se ostalo bez posla, što može da se dogodi Bikovima rođenim u poslednjoj dekadi (12-22. maja) Ostalima frilenserske ponude, saradnje sa prijateljima, braćom, sestrama, bračnim partnerima. Spajanje lepog i korisnog, posla i užitka.

Osnovna tema za mart: poštujte svoju potrebu da ćutite kada vam se ćuti, ali se ne izolujte preko mere.

 

Blizanci i podznak Blizanci

Vama mart može početi sa preprekama. Nešto ne ide po planu, rokovi se probijaju, neko vam otkazuje saradnju, finansije se ne podudaraju. Ako budete previše razmišljali o tome. anksioznost će samo biti pojačana. Najbolje je da zato neprekidno raduckate i završavate šta imate kao da je sve u najboljem redu, čak i kada nije. Dobra vest je da od 6. do 10. marta nalazite rešenje (ili ono vas nalazi), a sličan ovom je i period oko 17. marta. Tada vas neko može ozbiljno uvrediti ili se zbog drugoga možete osećati iznenađeno, zatečeno i po malo loše.

Privatno - mart je više inspirativan za društvena povezivanja, slučajne susrete koji će vam jako prijati, puno smeha i dobrog humora. Venera u Biku ukazuje na tajne poslove i izvore prihoda, možda ćete tajiti pred drugima neke svoje akcije, investicije ili odakle vam novac. Vodite računa da se ne zanesete i ne odete u privredni kriminal. Ujedno, zdravstveno stanje može biti nestabilno zbog upaljenih sinusa, tiroide i ORL regije generalno.

Ulaskom u Raka 25. marta, Mars će ozbiljno desetkovati vaše finansije. Najviše zbog porodice, kuće/stana, dugova spram države, a na redu je i kvarenje električnih kućnih uređaja koji će hitno tražiti zamenu.

Ključna tema za mart: nastavite sa istraživaljem, igrom, ali poštujte zakone

 

Rak i podznak Rak

Verovatno će za vas najvažniji događaj u martu biti izlazak Marsa iz Blizanaca u kome je bio od avgusta 2022. godine. Kako se od tada nalazio u vašoj 12. kući, mnogi od vas su imali problema sa zdravljem, zakonom, majstorima, žene sa muževima (muškarcima generalno), a muškarci sa snagom, odnosno mrzovoljom i letargijom. Invazija Marsa na nervni sistem i psihu mogla je da vam u proteklim mesecima donese nesanicu, paniku, sumanute misli, sklonost lekovima, piću, opijatima (ne iz hedonizma već kao način za opuštanje unutrašnjih tenzija)

Tema koja vas je toliko opterećivala da nekada i noćima niste mogli da zaspite sada se polako rešava, ako već nije rešena.

Što se ljubavi tiče, tu ste srećne ruke ovog meseca. Ona je u okruženju, među poznanicima, kolegama, u kraju gde živite. Ne morate ići na kraj sveta ako ste sami, pa čak ni na socijalne mreže. Vama je sada vrlo potrebna pažnja, salve radosti i ona slatka komunikacija pre spavanja sa srcima i poljupčićima.

Problemi su mogući sa autom i organizacijom transporta, prevoza, možda ostanete bez auta na neko vreme ili razmišljate o kupovini novog. Na poslu uspesi u poslednjoj nedelji meseca koji mogu biti i olakšanje jer se nešto konačno dogodilo ili se stekli uslovi. Pohvale drugih, nadređenih, preporuke - u poslednjoj nedelji meseca.

Ključna tema za mart:dobre prilike se dese ako ih strpljivo sačekamo

  

Lav i podznak Lav

Mart vas podseća na vrednosti u kojima ste odavno još sebe prepoznali, ali se nekako usput od njih malo udaljili. Zato neka vas ne iznenadi ako budete zainteresovani za filozofske tribine, inspirativne ni malo površne razgovore sa prijateljima, želju da odete u Kinoteku i tome slično. Vrline su put, vi to znate. Sada samo o tome mislite češće nego inače. Susret sa dobrim i mentalno jakim ljudima može vam zaista biti tačka preokreta. Neko će se okrenuti duhovnosti neko pragmatici, ali kroz misiju i korisnost projekta. Ni malo kompromisa u martu ne pokazujete za bilo šta gde bi trebalo da 'zažmurite na jedno oko'.

Planovi će vam biti veliki, pa će većini i ostati samo planovi. U stvari, vama je sada važnije da hrabrite svoj duh, da ga odvažite da i dalje gleda na daleko i visoko, i otuda i dolaze sve te ideje. Nešto konkretnije realizacije moguće su sada, posebno Lavovima rođenim u prvih petnaest dana avgusta.

I naravno, ovo je mesec kada u ljubavi Lavovi ulaze u brak, zajednicu, šire porodicu. Veliki i ozbiljni planovi, ništa površno ni na ovom planu. Oni koji su sami mogu pronaći sreću na fakultetu i preko znanja, knjige, učenja.

Ključna tema za mart: Slušajte i učite

 

Devica i podznak Devica

Svi su izgledi da ćete se u martu baviti jednom konkretnom stvari, projektom, situacijom koja podrazumeva prevazilaženje prepreka, probijanje i rušenje ako je negde potrebno, da bi se nekako došlo do cilja. Ako budete na više strana, verovatno ćete svuda biti na pola sa postignućima. Važno je sada dati fokus jednom, onome što je realni prioritet, urgencija i što bez vaše incijative nikada neće biti rešeno samo od sebe.

Zdravstveno, mart ukazuje na moguće upale, probadajuće bolove i mogućnost povreda/padova. Pazite na kanale, rupe i otvorene šahtove. Plivanje bi vam prijalo, a nekim Devicama je sada sezone renoviranja kupatila.

Na poslu će biti žučnih momenata, sve iz panike nadređenih da neće uspeti u nečemu. Haos i loš menadžment uzimaju danak, a kako se ništa preko noći ne može dovesti u red - nadređeni će svoje propuste prebaciti na zaposlene pa će biti tenzije. Ako niste sigurni da želite da date otkaz, bolje je da se povučete i gledate svoja posla, izbegavajući tračeve i ogovaranja.

U ljubavi, mart akcenat baca na fizičku privlačnost koja je jaka ali i na nedostatak emotivnog, romantičnog u odnosu. Device koje su solo, mogu sada definitivno zatvoriti arhive i dosijea koja vuku godinama. Kada neke osobe ispratite iz svog života, napraviće se mesta za nove.

Ključna tema u martu: pazite da se potreba za stabilnošću ne manifestuje kao potreba za kontrolom drugih

Vaga i podznak Vaga

U martu će biti dovoljno da se samo pojavite u javnosti, da se oglasite, da kliknete na 'public' i već će se svi sjatiti ka vama. Imate naklonost javnosti, pa bi trebalo da se pokrenete i češće izlazite. Još je bolje ako nemate zacrtana očekivanja i dozvolite svemiru da vas ponekad prijatno iznenadi on sam.

Posla će biti sasvim dovoljno, ali i prilike da se sa nekim nadmećete. Sujeta vam neće ostati netaknuta u martu. Bilo da je neko pohvalio vašu konkurenciju ili vas uporedio sa nekim koga privatno ne poštujete previše. Emotivno sve isto, samo se tiče drugih osoba. Dirnuće vas i komentar na to koliko neko zarađuje. Zbog toga možete čitav mart biti naporni i sebi i drugima pričom o nepravdi (i svojoj žrtvi) ili ćete se zauzeti za sebe i nešto ambicioznije prionuti na ciljeve i rezultate.

Nije na odmet da od Jupitera pozajmite hrabrost da sagledate koliko ste u proteklim godinama bili lenji i gde biste realno sada bili da ste se više trudili. Možda sve to zajedno donese neke dobre zaključke i nove početke.

Iako bi emotivno trebalo da ovaj period bude sjajan za ljubav, on će to svakao biti Vagama koje su pred brakom. Sada se useljavaju u nov stan ili venčavaju. Ostalima ovo je period više jednog rivalstva sa partnerom i zameranja partneru što nije sve ono što jeste onaj kog ste za sebe hteli, ali ga samo nikada niste upoznali.  

Ključna stvar za mart: sačuvajte humor, više se smejte

 

Škorpion i podznak Škorpion

Alarm alert! Da ne kasnite! Da ne zaboravite! Ili jednostavno pronađite asistenta. Angažujte druge ako je moguće za sve ono što vam nije u fokusu a što će baš sada biti jako važno. Proverite dokumentacije da im ne ističe rok, završetak ugovora je na pomolu, dileme oko posla - otići ili ostati. Studenti sad ne polažu lako ispit. Arogancija i preterano samopouzdanje su sada smetnja na putu.

Savest se takođe pobunila i želi da se smilujete nad sobom. Da ne terate inat sebi. Za nekoga to može biti završetak davno napuštenog fakulteta. Za nekog drugog, nežniji odnos sa partnerom bez bockanja i kritike, jer to realno ni ne zaslužuje.

U poslu stvari kreću na bolje sigurno, jer Jupiter želi da radite - pitanje je samo da li ste vi zadovoljni onim što se nudi. Svakodnevnicu ste doveli u red, navike i zadatke, a ako niste sada ćete. U suprotnom sami sebe više nećete moći da podnesete u haosu.

U ljubavnim stvarima, ženama romantični sanjar iz inostranstva, a muškarcima mlada žena ratničke snage sa kojom će lako poželeti ozbiljnu vezu. Za istopolne veze isto važi, i tu se traži priroda Marsa ili Venere bez obzira na pol.

Ključna tema za mart: Smiluj se i olakšaj sebi

 

Strelac i podznak Strelac

Koliko će samo vama biti lako da dođete do uzbuđenja i radosti za sebe, sada dok Jupiter ide vašim petim poljem. Ne znam da li ste već primetili, ali sve vas dira. Sve volite, na sve možete da pustite suzu, možete sada i da vrištite od sreće, da budete tužni poput deteta i da se durite i već tri minuta kasnije da se njišete u ritmu muzike. Spremni ste za akciju, više spoljnih dešavanja. Pogotovo ako ste mladi.

Za nešto starije, ovo je period kada su dosta posvećeni deci i mladima. No, i vama ostaje vreme za vas, partnera, radost, nežnost i slavljenje života. Posao vas trenutno ne zanima ako je teret, ako je mnogo očekivanja. Tek koliko ste namerili da se potrošite - potrošićete se. Kada vam bude potreban novac, zaradićete ga, sa vrlo jasnim izgledima da vam se i to polje poboljša od maja meseca. Kod vas je obično tako, da kada se trudite, povišice nema, a kada se ne trudite, ona dođe sama.

Energija vam je dobra, ali je važno da dozirate tuđe probleme, jer će Mars u Raku sve neverbalne njihove rane i probleme da lepi na vas. Možete lako sada preuzimati tuđe na sebe i fizički se onda osećati umorno, besno, u bolovima i slično. Treba vam sada bioenergija ili neko telesno pročišćavanje.

Ključna tema u martu: Osećanja nisu strašna, strašnija je malodušnost - probaj da se ne braniš od emocija koje naviru

 

Jarac i podznak Jarac

Vreme je da konstruktivan, studiozan Jarac mašta i sanja. Da zamišlja ono što nije, ali što bi moglo biti. Možda se setite sebe iz rane mladosti pre nego što ste prvu paru zaradili, koliko ste samo maštali. Kasnije je realnost to odnela, ali očigledno ne u nepovrat. Maštanje je važan deo kreacije i ambicije. Zamisliti nemoguće i žudeti za osvajanjem vrhova, daljina, postavljenih ciljeva. Slobodno se sada prepustite fantazijama.

Za neke, ovo je mesec selidbi i useljavanja u nove stanove. Dobijanje kredita za gradnju ili subvencija. Nailazićete u martu na dobre ljude koji se sami nude da pomognu. Susreti i sa strancima koji su takođe naklonjeni.

U poslu učenje novih stvari, susret sa nepoznatim, ili nešto što znate ali što dugo niste radili pa je potrebno ponoviti gradivo.

Studentima, zbog fantaziranja, biće problem da se skoncentrišu. Planiranje putovanja.

Emotivno polje je oštećeno trenutno zbog Marsa od 25. marta i u aprilu. Iako to ne moraju nužno biti svađe sa partnerom, neminovno će se videti nezadovoljstvo druge strane. Stvari se mogu izgladiti češćim fizičkim kontaktom, evociranjem uspomena, vraćanjem mladosti ako ste stariji. Solo Jarčevi sada mogu biti previše nametljivi kada dođe do novih poznanstava što potencijalne može oterati i zaplašiti, pa povedite računa.

Zdravstveno, ovo je vreme kada abdomen može da vam pravi probleme i kada će vaša osetljivost na dane Punog Meseca (7. mart) biti izražena.

Ključno pitanje Jarčeva u martu: Koje je moje mesto? Gde pripadam? I geografski, i socijalno/emotivno.

 

Vodolija i podznak Vodolija

Mimo svega što vas čini srećnim, jako vam je bitno kada ste u društvu svojih najboljih prijatelja. Mart vam donosi susrete sa nekima koje možda ne viđate često ali sa kojima se uvek podsetite kako to izgleda kada je prijatelj kao brat. Dobićete odlične savete ako ih budete tražili, jasne poruke i usmerenja. Onima koji traže znanje i žele da otkriju nova polja, sada se pojavljuju učitelji (mentori, šefovi, treneri i sl) koji mogu tim putem da ih vode.

Jednom reči, optimistični ste i sami sebi vrlo jasni.

Pesmizam je više tema vašeg finaisjskog polja, što ne treba da vas plaši. Na vašu avanturističko riskantnu prirodu, to zapravo znači da ćete se ponašati kao što se redovno ponaša redovno. Vodićete računa. Možda čak zapisivati koliko ste potrošili. Može vas na momente okupirati sumnja, dileme i nešto teže donošenje odluka nego inače, kada je novac u pitanju.

U emotivnom polju stvari se smiruju jer Mars konačno izlazi iz vaše pete kuće nakon sedam meseci i neće biti potrebe da na dalje provocirate jedno drugo, da jedno drugo kritikujete ili da preterano ulazite u dubioze oko svakodnevnih stvari. Sada ćete tu veštinu nastaviti sa kolegama i na poslu, a privatno vas očekuje radost i sreća, pogotovo od sredine meseca kada će vam i kuća biti puna.

Ključna tema za mart: lepo je imati moć nad realizmom, biti kovač svoje sreće

 

Ribe i podznak Ribe

Sunce u vašem sektoru finansija uticaće da ćete se postaviti kao glava kuće, kao ekonom i do kraja meseca vrlo savesno raspolagati novcem. No, planovi vam neće biti ni malo skromni i Jupiter će podići vaše apetite i pogon za radom. Ribe koje nisu zaposlene sada mogu konačno da nađu posao. One koje ga imaju, imaće ga još više. Ako niste zadovoljni platom, sada tražite povišicu.

Na privatnom planu, raspoloženje vam varira u zavisnosti od toga koliko ste odmorni. Imajte to u vidu pre nego drugima nešto prebacite. Treba vam san i odmor, poštovanje pauze u svakom danu i nekog užitka, kao nagrade. Ako vam nešto smeta kod partnera a ne znate tačno šta, proverite - možda vam smeta što je bolje organizovan pa ima vreme za sebe ili ga bolje koristi od vas.

Ribe koje nisu u vezi, biće otvorene za nove kontakte koji mogu na kraju biti više površni ali i zabavni. Treba vam energija koja će vas dići, pokrenuti i u tom smislu to sve vam može prijati. Zato vam ako ste stariji, sada mogu jako prijati mlađi partneri.

Ribe koje imaju samostalan posao sada mogu biti u potrazi za radnim prostorom, lokalom. Budite istrajni, ne odustajte - do kraja aprila su moguće inovacije na tom polju. Ukoliko imate plac za prodaju i to je na redu u ovom periodu.

Ključna tema za mart:  osam sati rada, osam sati spavanja i osam sati kulture

 

 

 

image
VV inauguration
banner