Magazin

Neobičan pink dijamant uskoro na aukciji - vrednost 35 miliona dolara

Redak pink dijamant za koji se očekuje da će na aukciji biti prodat za 35 miliona dolara, prema mišljenju stručnjaka ima neverovatne boje i sjaj.
Neobičan pink dijamant uskoro na aukciji - vrednost 35 miliona dolara© freepik/freepik

"Večno pink" dijamant ima vrednost 10,57 karata i biće ponuđen na aukciji tačno 4 godine nakon što ga je firma "De Birs" pronašla u jednom rudniku u Bocvani. Zvanično mu je dodeljena boja "purporno pink", a najcenjeniji je dijamant koji je ikada bio deo aukcijske prodaje, navode iz aukcijske kuće "Sotbis", a prenosi Si-En-En.

Cenu dijamanata određuje četiri "C": karat, rez, boja i čistoća (engleski - carat, cut, color and clarity). Za poslednju ocenu, ovaj kamen je klasifikovan kao "besprekoran iznutra", što znači da su sve mrlje vidljive samo pod velikim uvećanjem. Njegova boja je u međuvremenu označena kao "fensi živopisna", najviša intenzivna boja koju postiže samo 4 posto ružičastih dijamanata.

"Ova boja je najlepša i najkoncentrovanija nijansa ružičaste u dijamantima koju sam ikada video ili koji je ikada došao na tržište. Može se uporediti sa vrhunskim umetničkim delima", rekao je Kvig Bruning, šef odseka za nakit u Americi, u okviru aukcijske kuće "Sotbis".
Bruning smatra da je vrednost ružičastih dijamanata porasla poslednjih godina, što je delom posledica pada ponude, nastale nakon zatvaranja australijskog rudnika Argile 2020. godine, a koji je ranije proizvodio većinu svetskih ružičastih dijamanata. Manje od 3 posto dragog kamenja koji se pronađu je u boji, a ružičasti su među najređim.

"Večno pink" je isečen od neobrađenog dijamanta, otkrivenog 2019. godine, koji je sa 23,87 karata težio duplo više nego sada. 

Kamen će biti otkriven u Hong Kongu u subotu. Zatim će biti izložen u nekoliko gradova, uključujući Dubai, Singapur i Ženevi, pre nego što se uputi u Njujork na prodaju u junu.
Rekord na aukciji za ružičasti dijamant ili polirani dijamant bilo koje boje, trenutno drži kamen od 59,6 karata koji je prodat za 71,2 miliona dolara na aukciji koji je održala aukcijska kuća "Sotsbis" u Hong Kongu 2017. godine, a koji su kupili draguljari iz Hong Konga.

Ružičasti dijamant od 11,15 karata nazvan "Vilijamsonova ružičasta zvezda" u međuvremenu drži rekord za najvišu aukcijsku cenu po karatu, nakon što je prošle godine prodat za 453,2 miliona hongkonških dolara (58 miliona dolara).

image