Magazin

Levica ili desnica? Veštačka inteligencija sada može predvideti politička uverenja

Veštačka inteligencija sve je veštija i sada, zahvaljujući naučnoj studiji koju su sproveli danski i švedski istraživači, može predvideti političko uverenje i sklonosti osoba samo na osnovu izraza njihovog lica! Ko je privlačniji, a ko bolje skriva svoje emocije? Da li samo na osnovu crta lica možemo saznati ko je levičar, a ko desničar?
Levica ili desnica? Veštačka inteligencija sada može predvideti politička uverenja© Canva / metamorworks

U cilju razumevanja koliko je veštačka inteligencija uznapredovala, kao i alarmiranja javnosti da je njena tačnost sve veća i veća, naučni tim iz Danske i Švedske sproveo je zanimljivo istraživanje, a sve što je bilo potrebno da se dođe do rezultata, jesu javno dostupne fotografije. Istraživači su testirali posebnu neuronsku mrežu koja je sposobna da predvidi politička opredeljenja osoba samo na osnovu slike lica, a predmet analize bile su 3.323 fotografije političkih kandidata koje su svojevremeno, u vreme njihovih kandidatura za opštinske izbore, bile dostavljane lokalnoj radiodifuznoj agenciji.

I za muške i za ženske "modele", veštačka inteligencija je sa neverovatnom tačnošću predvidela političke sklonosti, pri čemu je čak i u ovo fazi testiranja, bez greške analizirala 61 procenat materijala. Za bazu su uzeta lica dvadeset najekstremnijih političara levičarskog i desničarskog pokreta, nakon čega je algoritam imao ne tako jednostavan zadatak - da analizira prethodno kvalifikovane kandidate. Rezultati do kojih su naučnici došli pokazuju ko je privlačniji, a ko je bolji u sakrivanju emocija.

Konzervativne žene atraktivnije od "liberalki"

Algoritam dubokog učenja, koji je prethodno razvijen od strane Majkrosofta i koji se koristi za procenu emocionalnog stanja, utvrdio je jednu neobičnu zakonitost: žene čije je političko opredeljenje konzervativno, neuronska mreža ocenila je kao atraktivnije, dok je izraz lica onih liberalnijih odisao neutralnošću ili prezirom. Iako zvuči neverovatno, naučnici navode da su rezultati verodostojni, premda neuronske mreže imaju sposobnost da uvežu privlačnost i nivo konzervatizma.

U potvrdu dobijenim rezultatima, na društvenoj mreži Tviter osvanulo je i nekoliko tvitova "podrške", a predmet jedne od objava bila je i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Muškarci levičari bolje sakrivaju emocije

Sa druge strane, algoritam nije uspeo isti zaključak da izvede i kada su u pitanju fotografije muških kandidata, te na osnovu njihovih fotografija nije mogao utvrditi da li su "mačo" muškarci konzervativnijih ili liberalnijih političkih načela.

Ali, na osnovu fotografija muškaraca uočena je druga zakonitost koja je povezana sa levičarskim, odnosno desničarskim pokretom: njihova lica imala su neutralniji izraz, na osnovu čega su naučnici zaključili da su oni bolji u sakrivanju svojih emocija od desničara, ali i manje srećni.

image