Magazin

Naučnici povezali nesanicu sa rizikom za razvoj demencije

Problemi sa nesanicom pogađaju veliki deo svetske populacije, a pored toga što kratak i nekvalitetan san utiče na raspoloženje i produktivnost, ovakvi poremećaji sna mogu prouzrokovati i razvoj demencije.
Naučnici povezali nesanicu sa rizikom za razvoj demencije© Canva / klebercordeiro

Hronična nesanica negativno utiče na opšte zdravlje organizma, a ovaj podatak dokazan je mnogobrojnim ispitivanjima i naučnim studijama. Međutim, u poslednjem istraživanju naučika sa univerziteta u Handžou, u Kini, ustanovljeno je da su insomnija i kratkotrajan san povezani i sa povišenim rizikom za razvoj demencije.

Nesanica i san kraći od 8 sati povezani sa demencijom

Autori naučnog istraživanja su analizirali 22.078 pacijenata iz Švedske u uzrasta 46 i više godina, a nijedan od ispitanika na samom početku ispitivanja nije imao naznake demencije. Ipak, pojedini dobrovoljci su imali problema sa spavanjem - česte nesanice sa kojima su jedva izlazili na kraj ili probleme da zaspu. Tokom trajanja studije, punih 19 godina i 2 meseca, ispitanici su redovno popunjavali ankete o kvalitetu sna, njegovom trajanju i uslovima u kojima su se budili, dok su paralelno naučnici analizirali njihove kognitivne sposobnosti i sklonost ka razvoju demencije.

Nakon okončanja ekperimentalnog praćenja uočeno je da su osobe koje su patile od nesanice, kao i one čiji je redovan noćni san trajao kraće od 8 časova, imale veći stepen razvoja demencije. Svoje nimalo optimistično otkriće naučnici su pojasnili neadekvatnom filtracijom toksina iz mozga, koje usled nekvalitetnog sna glimfatički sistem nije u mogućnosti da izbaci. 

Poremećaji sna su veoma rasprostranjeni

Poremećaji sna su veoma rasprostranjeni, a njihova manifestacija se ogleda u čestim (3 ili više puta) i hroničnim (3 meseca i više) poteškoćama u otpočinjanju ili održavanju sna. Pretpostavlja se da između 10 i 20 procenata ukupne svetske populacije pati od neke vrste poremećaja sna, dok je kod odraslih taj procenat znatno viši - gotovo polovina odraslih pati od insomnije koja traje godinu i više dana.

Ipak, nesanicu ne bi trebalo mešati sa svesnim kasnijim odlaskom na spavanje, koje je karakteristično za osobe sa višim kojeficijentom inteligencije, budući da one imaju drugačiji cirkadijalni ritam, odnosno dnevni ciklus aktivnosti. Shodno unutrašnjem ritmu, inteligentniji ljudi češće biraju kasnije odlaske na spavanje, čak i kada sutradan ustaju ranom zorom, dok vikendima biraju i kasnije buđenje.

Ranija istraživanja pokazala da jedna neprospavana noć može ublažiti simptome depresije

Jedno istraživanje na Univerzitetu u Pensilvaniji pokazalo je da promene u rasporedu spavanja, a konkretno samo jedna neprospavana noć, mogu značajno poboljšati raspoloženje i uticati na smanjenje simptoma depresivnog stanja. Ovakav zaključak naučnika objašnjen je "resetovanjem" bioritma koje se već godinama proučava kao potencijalna terapija za mnoge poremećaje raspoloženja.

image