Magazin

"U Sibiru po svojoj želji": Kako je Tjumen postao SPA oaza u srcu Sibira i prestonica termalnih voda

"Nisam vas u Tjumensku oblast poslao po mineralnu vodu", rekao je ljutito Staljin kada su istraživači umesto nafte u Tjumenu pronašli termalne izvore. Nekoliko decenija kasnije, zahvaljujući tom otkriću, ovaj sibirski grad je proglašen za prestonicu termalnih voda Rusije, sa preko 20 izvora od kojih je skoro svaki preuređen u SPA centar najviše kategorije. Oni koji posete tjumenske velnes hotele često ih upoređuju sa Karlovim Varima, evropskim gradom koji se proslavio termalnim izvorima.
"U Sibiru po svojoj želji": Kako je Tjumen postao SPA oaza u srcu Sibira i prestonica termalnih voda© Youtube / 7Я. Атмосфера путешествий.

"U Sibiru po svojoj želji" - baš ovakav plakat dočekuje turiste odmah po sletanju na aerodrome na severu Rusije, aludirajući na to da su se u Sibir politički protivnici slali u izgnanstvo. Sibir je u poslednjih par godina postao jedna od najposećenijih destinacija ove zemlje zahvaljujući najsavremenijim SPA centrima, dvorcima nestvarne lepote, ali i tradicionalnoj ruskoj kuhinji.

"Napolju su svi u jaknama, a mi se kupamo pod vedrim nebom"

Kako kažu turisti koji su se opredelili da svoj odmor provedu baš u Tjumenu, "kupaći kostimi ne stižu da se osuše jer je svaki dan rezervisan za drugi termalni kompleks". I zaista, bez preuveličavanja, u Tjumenu i regionu ih ima dovoljno - svaki dan da posetite po jedan, trebaće vam najmanje tri nedelje.

Tokom 2020. godine, Tjumen je proglašen za prestonicu termalnih voda Rusije, a ova titula gradu je pripala zahvaljujući razvoju termalnih centara najvišeg svetskog ranga. Skoro svaki od termalnih izvora uređen je kao sanatorijum sa prirodnom mineralnom vodom, a posetiocima je kontrast jedan od omiljenih razloga za posetu.

"Napolju su svi u jaknama, a mi se kupamo u bazenima pod vedrim nebom", podelila je svoje utiska turista Ana Šamahova u intervjuu za RIA Novosti.

Tražili naftu, našli termalne izvore

Sredinom prošlog veka jedna od osnovnih industrijskih delatnosti u Tjumenu je bilo crpljenje nafte, a prilikom jednog od istraživanja otkriveni su i izvori lekovite vode. Sibirski izvori nisu ni po čemu ustupali nadaleko poznatim izvorima u Karlovim Varima.

"Nisam vas u Tjumensku oblast po mineralnu vodu poslao", rekao je Staljin kada su se istraživači vratili sa lepim vestima.

Naftaši su i dalje nastavili da traže crno zlato (a šta bi drugo, neće se valjda oglušiti o naređenje samog Staljina), ali su u regionu počeli da se otvaraju i sanatorijumi sa lekovitom vodom.

Temperatura vode u tjumenskim SPA centrima varira od 38 stepeni Celzijusa, pa sve do 42 stepena, zavisno od dubine na kome se izvor nalazi, a što je on dublje, to je i temperatura vode viša, pojasnila je za RIA Novosti Olga Naumova, predstavnik turističke organizacije Tjumenske oblasti.

"Zimi je najbolje da se kupate sa kapama, ali ne onim gumenim, već običnim, toplim. Nije šala", rekla je menadžerka jednog od mnogobrojnih SPA centara u Tjumenu.

Skver sibirskih mačaka i most Zaljubljenih

SPA centri nisu jedino što vredi videti u Tjumenu - grad je prepun atrakcija gde god se čovek okrene. Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Tjumenu je Skver sibirskih mačaka - pešačka zona koju krasi mnoštvo pozlaćenih skulptura "krznenog obezbeđenja" umetničkih dela u Lenjingradu. Kada su u posleratna vremena grad preplavili pacovi, carski dvor je odlučio da se sa najezdom glodara izbori prirodnim putem - tada je iz Sibira dopremljeno oko 5.000 mačaka, a njihovi potomci i danas verno služe Ermitažu.

Vizit-kartom grada smatra se i pešački viseći most na reci Turi, most Zaljubljenih, koji tokom večernjih i noćnih sati sija u svim bojama. Ova atrakcija je prikazana i na većini razglednica ovog grada.

Nedaleko od Tjumena se nalazi i Toboljsk, ruska prestonica umetnosti

Grad Toboljsk, koji se nalazi na nešto više od 200 kilometara od Tjumena, u ruskoj istoriji je poznat kao prestonica umetničkog rezbarenja kostiju, zanata koji ima tradiciju dugu četiri veka. Toboljsko rezbarenje kostiju se u Rusiji razvilo početkom 17. veka, a rodonačelnicima ovog pravca smatraju se švedski oficiri koji su tu boravili kao ratni zarobljenici tokom Velikog severnog rata. Kroz vekove, ovu tradiciju su nastavili da neguju i lokalni umetnici, a njihova dela su sada poznata i izvan granica Toboljska.

Danas, u Toboljskoj fabrici umetničkog rezbarenja nalazi se jedinstvena kolekcija unikatnih predmeta od mamutovih i kljova kašalota koja svakodnevno privlači veliki broj posetilaca. Ljubitelji jedinstvene ruske umetnosti čak su u prilici da kupe pojedine minijaturne skulpture, a njihova cena doseže i nekoliko hiljada dolara!

image