Magazin

Proglašeni najprijateljskiji gradovi Evrope - evo na kom mestu se našao Beograd 

Istorija, arhitektura, umetnička scena, kao i gastronomska ponuda su faktori koje uzimamo u obzir kada biramo grad koji ćemo da posetimo. Takođe, ljubaznost lokalnog stanovništa mogu tu destinaciju da uzdignu na viši turistički nivo. Zato, neka mesta mogu sa ponosom da ponesu tutulu najprijateljskijih, a među njima se našao i naš Beograd.
Proglašeni najprijateljskiji gradovi Evrope - evo na kom mestu se našao Beograd © Alessandro Rossi/unsplash.

Koliko god uživali u čarima prelepih gradova, ako su ljudi neprijatni i neljubazni, sigurno će pokvariti celokupni doživljaj. Takođe, posetu manje aktraktivnoj destinaciji, lepa reč i prijatno druženje sa lokalcima može učiniti lepom, te će nam ostati duboko urezana u sećanju.

U nastavaku pogledajte 10 gradova sa nasmejanijim i najljubaznijim ljudima prema čitaocima renomiranog magazina Kond Nast Travel.

10. Ljubljana

Glavni grad Slovenije je jedan od najprikladnijih gradova za život zahvaljujući centru bez automobila i ljubaznim stanovnicima. Takođe, postaje i omiljena gurmanska destinacija jer su u jelima primećeni uticaji Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske.

9. Bukurešt

Često se naziva "Pariz Istoka" zahvaljujući svojim veličanstvenim avenijama i arhitekturi. Za njega turisti kažu da je elegantan grad sa fenomenalnim ljudima i njihovom nezaboravnom dobrodošlicom. Prava je riznica muzeja, a bujni parkovi velelepne pravoslavne crkve iz 17. i 18. veka posebno zanimaju turiste, kao i užurbana scena noćnog života.

8. Dubrovnik

Pešačke trgovačke ulice, arhitektura, preoznatljiva crkva Svetog Vlaha i naravno, blistava azurno-morska pozadina, doprinose stvaranju eteričnog osećaja širom ovog prelepog grada. 

7. San Sebastijan

Ovaj gradu u Španiji čuven je po fenomenalnoj kuhinji i šarm San Sebastijana već je dobro poznat gurmanima. Njegovi stanovnici su prema mnogim listama najdruželjubiviji u Evropi.

6. Malaga

I još jedan grad u Španiji se visoko kotira na ovoj listi. U poslednjih nekoliko godina, ovaj istorijski grad postao je magnet za mlade kreativce zahvaljujući pristupačnim rentama, autentičnoj kuhinji i suncu. Drugim rečima, druženje i dobar provod su garantovani.

5. Beograd

Da, na listi se našao i naš glavni grad koji oduševljava turiste umetničkom scenom, kontrastom u arhitekturi, kaldrmama i energijom. Kafane i hrana se visoko kotiraju među turistima, ali ono što mnoge privlači da dođu ovde jesu neposredni i ljubazni ljudi.

4. Helsinki

Finska prestonica je ove godine izbacila Oslo, Kopenhagen i Stokholm sa liste i sada je, prema mišljenju čitalaca pomenutog magazina, najprijateljskija od svih skandinavskih gradova.

3. Dablin

Irci su poznati po svojoj ljubaznosti, pa i neiznenađuje što se Dablin našao na trećem mestu kao najprijateljskiji grad u Evropi. Krase ga puni pabovi i restorani, kao i zanimljiva arhitektura. 

2. Kork

Još jedan irski grad - šarmantno mesto u srcu čudesnog krajolika okruga Kork. Hrana i zadivljujuće umetničke galerije privlače turiste širom sveta.

1. Sijena

Ovo mesto, jedno od bisera Toskane je "puno" srednjovekovnih zgrada, a ritual ispijanja kafe se podrazumeva. Italijani, koji su poznati kao vrsni kuvari i koji mogu da se pohvale vrhunskim specijalitetima, nisu zakazali ni u Sijeni, te grad krase i mnošto restorana i kafića. Ovo prelepo mesto poznato je i po trci konja bez sedla. Takođe, meštani su poznati po svojoj toploj dobrodošlici.

image