Magazin

Opsednutost slavnim ličnostima i stepen inteligencije su povezani, tvrde naučnici

"Otkrili smo da su kod osoba koje imaju tendenciju da se dive slavnim ličnostima kognitivne veštine niže" naveli su naučnici u zaključku svoje studije, u kojoj su istraživali povezanost stepena inteligencije i opsednutošću zvezdama šou-biznisa.
Opsednutost slavnim ličnostima i stepen inteligencije su povezani, tvrde naučniciGetty © Astrid Stawiarz

Interesovanje životima slavnih holivudskih zvezda traje već nekoliko decenija i gotovo da nema zemlje u kojoj zvezde ne pune stupce tabloida, a javnost sa nestrpljenjem iščekuje novi naslov, objavu na društvenoj mreži ili epizodu dokumentarne serije o životu svog favorita.

Ne tako davnih 90-ih godina prošlog veka, opsednutost zvezdama bila je najpopularnija među mlađim generacijama, čije su sobe od poda do plafona bile oblepljene posterima tadašnjih zvezda poput Dženifer Lopez, Avril Lavinj ili Viktorije Bekam. Dečaci su, naravno imali svoje favorite - slavne fudbalere, glumce i repere. Jedina razlika je bila u tome što u to vreme nije bilo društvenih mreža, pa se na nove slike čekalo i novo izdanje magazina, nekada i po mesec dana.

Danas, u doba digitalne renesanse, život svetskih zvezda je "na izvol'te", na samo jedan klik, pa se i praćenje njihovih svakodnevnih aktivnosti putem "storija" u pojedinim slučajevima pretvorilo u opsesiju.

Ali, šta kažu naučnici, da li u tome ima išta loše, ako izuzmemo zavisnost koja se stvara celodnevnim "skrolovanjem" po društvenim mrežama?

Test inteligencije pokazao pravu sliku

Istraživanje je sprovedeno na 1.763 ispitanika, a uporedo su korišćene dve metode - jedna je podrazumevanja zadatke poput onih na testu inteligencije, u kojima su ispitanici imali test rečnika i zamene simbola, dok je druga, "Skala slavnih" kreirana kako bi se ustanovilo u kojoj su meri ispitanici zainteresovani za živote slavnih ličnosti. Ovaj upitnik se sastojao od potvrdnih i odričnih odgovora na konstatacije.

"Često se osećam kao da moram da naučim lične navike omiljene poznate ličnosti", "Opsednut sam detaljima života moje omiljene poznate ličnosti" ili "Kada bi me omiljena poznata ličnost zamolila da uradim nešto protivzakonito, ja bih to najverovatnije učinio" - su neki od primera iz upitnika.

Nakon što su uporedili rezultate improvizovanih testova inteligencije i anketa o zainteresovanosti za živote zvezda šou-biznisa, istraživači su primetili jednu zakonitost: oni koji su bili najviše opsednuti životima poznatih ličnosti su imali najniže performanse na testu kognitivnih sposobnosti.

Korisnici društvenih mreža nisu iznenađeni

Ova naučna studija pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama, a brojni korisnici, kako navode u svojim objavama, ne mogu da shvate zbog čega je naučnicima uopšte bila potrebna studija da bi dokazali da opsednutost javnim ličnostima ima veze sa nižim stepenom inteligencije. "Ko bi morao da pretpostavi", napisala je ironično jedna korisnica Iks mreže na svom nalogu uz objavu naučne studije. "Jesu li zaista ovo morali da istražuju", napisao je drugi. Izgleda da je samo istraživačima njihovo otkriće novitet, dok se svima ostalima ovaj zaključak podrazumevao već godinama.

Da li nivo inteligencije utiče na stepen opsesije ili obrnuto

Ipak, naučnici još uvek nisu uspeli da dokuče da li je niži stepen inteligencije "krivac" za opsednutost životima javnih ličnosti ili je pak obrnuto, na manična ženja da se isprati sve dovela do toga da su kognitivne sposobnosti niže. Kako se nadaju, ovo njihovo otkriće će podstaći i druge naučnike da dalje istraže ovaj fenomen, i verovatno daju bolji uvid u povezanost moždanih aktivnosti i opsesije bilo kakve, pa i ove vrste. 

"Buduće studije bi trebalo da istraže našu teoriju da kognitivni napor uložen u održavanje opsesije omiljenom poznatom ličnošću može ometati performanse osobe u zadacima koji zahtevaju pažnju i druge kognitivne veštine", sugerisali su autori studije za psihološki portal PsajPost.

image