Magazin

Uticaj tetovaže na poslovni uspeh: Studija otkriva neočekivane prednosti crtanja po telu

Nova studija je pokazala da tetovaže (koje mnoge ljude asociraju na negativne karakteristike ličnosti) mogu pomoći onima koji žele uspeh u poslu. Prema istraživanju, ljudi koji osnuju startapove i imaju vidljive tetovaže mogu imati veće šanse da prikupe velike sume novca od investitora, jer se njihove tetovaže mogu povezati sa pojedinim pozitivnim aspektima, kao što su inovativnost i maštovitost.
Uticaj tetovaže na poslovni uspeh: Studija otkriva neočekivane prednosti crtanja po telu© Unsplash/bruce mars

U studiji je analizirano skoro dve hiljade kampanja za finansiranje startap kompanija a istraživači su želeli da vide da li bi javnost bila voljna da uplati više ili manje novca ako bi predstavnici startapa imali vidljive tetovaže. Rezultati su bili iznenađujući, jer se ispostavilo da su tetovaže zapravo bile od velike pomoći za prikupljanje većih suma novca koji bi pomogao u osnovanju biznisa.

"Tetovaže su pomogle kod svih vrsta kampanja. Za umetničke startapove, ako je predstavnik kompanije imao vidljive tetovaže, bilo je oko 128 više donacija u poređenju sa kampanjama gde predstavnici nisu imali vidljive tetovaže. Za kampanje koje nisu bile umetničke, tetovaže su privukle čak 458 više donacija, što je napravilo profit od skoro trideset hiljada dolara više, nego kod kampanja gde predstavnik nije imao tetovaže," prenosi "Volstrit džornal".

Zašto su tetovaže igrale tako veliku ulogu u uspehu startapova i navele ljude da šalju uplate, pogotovo ako decenijama postoji verovanje da tetovaže "nisu profesionalne"? Istraživači smatraju da postoji nekoliko potencijalnih razloga.

Pre svega, tetovaže asociraju na kreativnost, jer predstavljaju nosivo umetničko delo. Kreativnost i maštovitost su sigurno poželjne osobine u profesionalnom svetu, pogotovo kada je u pitanju startap koji bi trebalo da se ističe u odnosu na druge kompanije. Pored kreativnosti, tetovaža može da bude jedinstven simbol individualnosti i odbacivanja tipičnih šablona. Ovo može da asocira na inovativnost, spremnost na nove izazove i eksperimentisanje bez straha, što može doneti željeni uspeh u poslu.

Ipak, iako negativni stereotipi o tetovažama sve više nestaju i tetoviranje postaje sve popularnije među mlađim generacijama, ne može se reći da će tetovaža definitivno biti od pomoći kod uspeha u karijeri. Rezultati ove studije su bili isključivo vezani za startapove, a ne za kompanije koje imaju uspostavljen sistem rada i pravila. Kada je u pitanju startap, tetovaža može biti naznaka inovativnosti koja je neophodna za takav poslovni potez, ali sigurno je da se na nju ne možemo u potpunosti osloniti kada biramo profesionalni put za budućnost.

Veliki broj kompanija neće prihvatati tetovaže, dok druge mogu favorizovati ovaj način samoekspresije.

Pravila su različita od firme do firme, kao i stavovi prema tetovažama, tako da je uvek najbolje da pronađemo radno mesto koje nam odgovara u svakom pogledu. Na primer, ako je određena radna pozicija upravo ono što nam treba, ali naše tetovaže predstavljaju problem, onda može biti dobra ideja da ih prekrijemo zarad dobijanja dobrog posla. S druge strane, ako nismo spremni na ovakav kompromis, onda uvek možemo nastaviti da tražimo nova mesta, koja će u poptunosti prihvatiti naš ukus i estetske preference.

image