Magazin

Da li je štetno da se tuširamo posle jela

Večera, tuširanje toplom vodom i spavanje izgledaju kao idealna rutina. Ipak, to nije baš najbolje opcija za probavni sistem, jer vruć tuš nakon jela može dovesti do grčeva u stomaku ili lošeg varenje. Sa druge strane, hladan tuš možda pomaže da se sagori više masti iz obroka koji smo upravo pojeli, ali "šokira" oranizam i sužava vene, kažu lekari i napominju da bi za naše telo bilo najbolje da se kupamo pre jela.
Da li je štetno da se tuširamo posle jela© freepik

Upravo smo pojeli ukusni obrok i sada je vreme da se opustimo pred san. Šta bi moglo da bude privlačnije, pre nego što se uvučemo u krevet od opuštajuće, tople kupke? Iako se ovaj ritual čini više nego primamljivim, zapravo se ne preporučuje. Večera i odmah posle nje tuširanje teško "padaju" na stomak te mogu izazvati grčeve, nadimanje i pojavu gorušice. 

Kupanje toplom vodom odmah nakon jela u telu se stimuliše proces koji se naziva hipertermična akcija koja podiže telesnu temperaturu za stepen ili dva. Stručnjaci kažu da ovaj kupka posle obroka "zbunjuje telo", jer umesto da poveće dotok krvi u digestivni trakt, telo zapravo doživljava hipertermično dejstvo izazvano vodom. Ova reakcija u organizmu može da uspori ili prekine varenje, te neretko dolazi do osećaja tromosti, neprijatnog bola u predelu stomaka, grčeva.

"Kada konzumirate obrok, telesna temperatura se blago povećava i krv se kreće ka probavnim organima. Ovo pomaže telu da pravilno vari hranu, pružajući mu udobnost i lakoću. Ali ako se odmah posle obroka istuširate, topla voda dodatno podiže telesnu temperaturu i "odvraća" krv od organa za varenje, što može stvoriti problem", kaže gastroenterolog Pejton Berokim za Liv Strong.

Takođe, ukoliko je večera bila "teška", na primer jeli smo meso sa hlebom i krompirima i odmah posle nje se okupali, postoje mogućnost da će stomak reagovati tako što će da se nadima, a nije isključena i pojava gorušice.

Hladan tuš posle obroka bolja opcija, ali ne i najbolja

"Tuširanje hladnom vodom bi snizilo telesnu temperaturu i ne bi "odvraćalo" krv od organa za varenje. Zapravo ovako se može ubrzati metabolizam, a hladna voda bi pomogla da sagori više masti iz obroka koji ste upravo pojeli", objašnjava Pejton Berokim.

Međutim, doktori savetuju da ako baš moramo da se okupamo posle obroka tada koristimo mlaku vodu,  sobne temerature: 

"Hladan tuš "šokira" sistem i sužava vene koje idu ka koži, dok topli tuš otvara vene koje idu ka koži. Neka neutralna temperatura bi imala manji uticaj na preusmeravanje krvotoka", kaže doktorka Elena Ivanina.

Kupanjem pre jela se izbegava "nervozan" stomak

Ipak, nijedna od ove tri opcije nije najsrećnije rešenje i bez dileme, preporuka je da se uvek kupamo pre jela:

"Idealan početak dana bi bio da popijete čašu vode, vežbate, istuširate se, a zatim da doručkujete. Ista strategija važi i za vreme večere - planirajte da se istuširate pre nego što jedete da biste izbegli uznemireni stomak", savetuje doktorka Elena Ivanina.

image