Magazin

Ovaj grad je proglašen je "Evropskim gradom godine"

Sigurno da nam nikad neće biti dosta Pariza, prelepe Barselone i znamenitog Praga. Ipak, laskavu titulu "Evropskog grada godine" nije odneo neki poznati velegrad, već ušuškani gradić na zapadu Evrope koji pleni ne samo zgradama iz srednjeg veka, već i urbaniznom i održivošću.
Ovaj grad je proglašen je "Evropskim gradom godine"© Harold Jonker/unsplash

Holandski grad Amersfort, koji se nalazi u provinciji Utreht, može da se pohvali nagradom "Evropskog grada godine", koju dodeljuje Akademija za urbanizam u Londonu. Broji oko 160 hiljada stanovnika i ima kanale, mostova, sređene ulice i staza za bicikliste, kao i brojne muzeje među kojima se ističe Kuća posvećena čuvenom slikau Pitu Mondrijanu i Muzej Armando.

Na prvi pogled, Amersfort se čini kao još jedan holandski grad - prave ulice sa zelenilima, zgrade sa braon ciglama i kanali sa malim brodovima. Postavlja se pitanje - zašto je stručnjacima iz Londona, koji su ga proglasili gradom godine, "zapao" za oko?

Ocenili su, da se pored njegovih veličanstvenih zgrada koje potiču iz srednjeg veka i čuvene gradske kapije, posebno ističe zbog urbanizma, održivosti i da služi kao primer kako se upravlja gradom.

Takođe je hvaljen je zbog uspeha u koji ostvaruje u domenu inovativnog dizajna, ali i očuvanja nasleđa i odličnog kvaliteta života. Treba naglasiti da je ovaj grad ograničio upotrebu automobila i ponudio pristupačno stanovanje, piše Tajm aut.

"Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana,", rekao je žiri. Bio je u užem izboru za nagradu zajedno sa španskom Esteponom i engleskim Ekseterom.

Oduševljava turiste, dive se njegovim zgrada i pešačkim stazama

Jedno od popularnih mesta, kako lokalaca, tako i tursita, jeste čuvena Murhuizen ulica. Tu posetioci mogu da uživaju u prijatnim šetnjama, kupovini, ali i da naiđu na zanimljive restorane gde mogu da se jedu lokalni specijaliteti. U gradu se nalazi i toranj Lieve Vrouve, koji je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u vazduh. Visok je 100 metara i sa njega može da se vidi prelepa panorama.

Prema komentarima koji turisti ostavljaju na čuvenom sajtu za ocenu putovanja Tripadvajzor, možemo da zaključimo da posetioce prevashodno oduševljava arhitektura i ugostiteljski objekti.

"Amersfort je istorijski grad sa dvostrukim odbrambenim kanalom i gradskim zidinama iz srednjeg veka. Odličan je za kupovinu i šetnju i ima mnogo restorana", pišu na sajtu.

image