Magazin

Koliko brzo "rastu" dijamanti? Ruski naučnici dali odgovor na ovo pitanje

Da li ste se ikada zapitali koliko je vremena potrebno jednom dijamantu da se formira pre nego što se nađe na nekom prstenu, minđušama ili nekom drugom nakitu? Ruski naučnici su uspeli da odgovore na ovo pitanje, a verovali ili ne, za samo jedan karat je nekada potrebno i do godinu i po dana!
Koliko brzo "rastu" dijamanti? Ruski naučnici dali odgovor na ovo pitanje© Canva / sorawat_c

U nedrima Zemlje, na dubini oko 200 metara, rađaju se dijamanti, najbolji prijatelji žena. Ovaj prirodni proces uopšte nije jednostavan i brz, a kako bi ga bolje razumeli, ruski naučnici su sproveli zanimljiv ekperiment.

Za jedan karat dijamanta je potrebno i do godinu i po dana

Kako bi ustanovili koliko je vremena potrebno jednom dijamantu da se u potpunosti formira, naučnici Instituta geologije i mineralogije u Rusiji su sproveli istraživanje i u veštačkim uslovima rekrerali prirodno stanište ovog dragog kamena. Po rečima naučnika, u njegovom formiranju veliku ulogu igraju tečne komponente zemljinog omotača koji sadrže ugljen dioksid, ključni sastojak dijamanata.

U poslednjem eksperimentu, naučnici su u procesu dobijanja prirodnog dijamanta veštačkim putem koristili poseban uređaj koji u potpunosti oponaša uslove iz nedara Zemlje. U mašinu su smešteni granat - poludragi kamen koji je saputnik dijamanata u prirodi, kristali dijamanta prečnika pola milimetra, grafit i oksalat srebra, a onda je krenula magija.

Svakog dana naučnici su merili koliko je dijamant porastao u prečniku, a brzina se razlikovala zavisno od temperature i pritiska u uređaju. Obično su pokazatelji varirali od 0,013 do 0,8 mikrometara na sat, na osnovu čega su istraživači zaključili da je prosečno vreme za koje dijamant nastane do jednog karata - između 4,5 i 17,5 meseci.

Najveći dijamant na svetu se formirao između 56 i 3.000 godina

Budući da dijamanti mogu da budu i dosta veliki, a da je najveći na svetu težak čak 621 gram, postavlja se pitanje - koliko je njemu bilo potrebno vremena da nastane? Koristeći ovaj proračun, naučnici su došli do neverovatnog podatka - "Zvezda Afrike", kako se zove ovaj dijamant-gigant, je nastajao između 56 i čak 3.000 godina!

"Dobijeni rezultati nam omogućavaju da bolje razumemo uslove u kojima se formiraju dijamanti, a naši podaci mogu da se koriste i pri razvijanju savremenih modela proizvodnje ovog dragog kamenja", istakao je rukovodilac projekta Jurij Paljjanov za RT.

Naravno, misija ruskih naučnika se na ovome neće zaustaviti, a već za narednih nekoliko meseci je planirano dodatno usavršavanje metode dobijanja prirodnih dijamanata veštačkim putem. Verujemo da će ova vest najviše obradovati dame, kojima je ovo dragoceno kamenje uvek razlog više za osmeh.

image