Magazin

Ljubomora pojačava želju za "rizičnim ulepšavanjem" kod žena

Da li nekada verujete da ste spremni da uradite sve zbog ljubavi? Da li biste razmatrali drastične promene u izgledu, ako vam to može pomoći da zadržite svog partnera? Nova studija pokazuje da mnoge žene razmišljaju na ovaj način kada osećaju veliku ljubomoru, toliko da su čak spremne na određene rizike po zdravlje koje kozmetičke procedure i proizvodi za ulepšavanje mogu doneti.
Ljubomora pojačava želju za "rizičnim ulepšavanjem" kod žena© Freepik/lookstudio

Nova kanadska studija, u kojoj je učestvovalo 189 žena (od 17 do 37 godina), koje su većinom oko godinu dana u emotivnoj vezi sa trenutnim partnerom, pokazala je da su žene više spremne na plastičnu hirurgiju, korišćenje pilula za mršavljenje i veće finansijsko ulaganje u svoj fizički izgled kada osećaju ljubomoru.

Mnoge su potvrdile da, ako žele da "zadrže" partnera, nemaju problem sa menjanjem svog izgleda, što može da obuhvata stvari kao što su poptuno novi stil oblačenja, ali i potencijalno opasni hirurški zahvati.

Pre rezultata, naučnici su napravili jasnu razliku između ljubomore (strah od gubljenja nečega, to jest odnosa, koji već imamo) i zavisti (želja da posedujemo ono što neko drugi ima), kako bi analize bile što preciznije.

Učesnice su testirane na više različitih načina a pitanja su imala za cilj da pomognu kod merenja emocionalnih, kognitivnih i bihejvioralnih aspekata ljubomore.

Zatim, ponuđeni su im primeri različitih opcija estetskih procedura i proizvoda za ulepšavanje (operacije, tretmani, solarijum...) kao rešenje za sprečavanje hipotetičkog gubitka emotivnog partnera, kao i sve rizike koje ovi primeri mogu doneti po zdravlje. Uprkos upozorenjima, većina učesnica je bila sklona korišćenju ponuđenih procedura ili proizvoda, ako bi im to garantovalo da će ostati sa svojim trenutnim partnerom.

Dakle, dok su muškarci spremni da svojim damama dozvole da ih pobede u igrama, kako bi sačuvali vezu, žene mogu biti spremne na malo ekstremniji način čuvanja odnosa, kroz izmenu sopstvenog izgleda i ignorisanje potencijalno neželjenih efekata.

Zanimljivo je da su naučnici kroz druge primere, utvrdili da učesnice generalno nisu bile sklone ka rizikovanju i donošenju potencijalno opasnih odluka, ali kada je ljubav postala tema, nisu se toliko dvoumile. Takođe, korišćenje šminke se nije pokazalo kao veliki faktor, jer je to vrsta ulepšavanja koja donosi veoma mali rizik i koristi se kao deo svakodnevne rutine miliona žena širom sveta, bez obzira na stanje njihovog ljubavnog života.

Studija služi kao primer da pokaže da je u ljudskoj prirodi (bez obzira na pol i godine) verovanje da trenutno zadovoljstvo (spašavanje ljubavnog odnosa) ima veći značaj nego negativne posledice koje može doneti (problemi sa zdravljem).

Ipak, bilo bi dobro razmatrati opciju da, ako nas pomisao na gubitak partnera može navesti da izmenimo svoj izgled toliko da sebe dovedemo u opasnost, onda je bolje razmisliti odakle dolazi toliki strah od raskida i nesigurnost. Na kraju, ako fizički izgled predstavlja toliki ultimatum u ljubavnom odnosu (bez razmišljanja o našem zdravlju), onda je dobro preispitati i kvalitet odnosa.

image