Magazin

Mediteranskom ishranom do boljeg seksualnog života

Mediteranski režim ishrane se šestu godinu zaredom našao na vrhu liste najzdravijih režima ishrane na svetu: osim što je jednostavan za primenu i dobar za organizam, jer se sastoji iz voća, povrća, proteina i žitarica, postoji još jedna dobrobit koju donosi: može da poboljša intimni život, pogotovo kod muškaraca.
Mediteranskom ishranom do boljeg seksualnog života© Canva/Анђела Ћосо

Mediteranski režim ishrane uključuje različite vrste zrna, povrća, mahunarki, semenki, začina i zdravijih masti (maslinovo ulje). Što se tiče proteina, uglavnom preovlađuju različite vrste morske hrane, piletina i jaja, a najpopularnija pića su jogurt i crno vino. Drugim rečima, ovaj režim nije strogo restriktivan, uključuje sve grupe namirnica i jednostavan je za primenjivanje, a donosi mnoštvo benefita za zdravlje, pa samim time i intimni život.

Stručnjaci veruju da je mediteranska ishrana najbolja za prirodno unapređenje seksualnog života, jer održava telo zdravim i pomaže kod smanjenja nivoa holesterola. Muškarci, pogotovo oni koji pate od erektilne disfunkcije, mogu imati najviše koristi od ovakvog režima ishrane.

"Kako bi muškarci imali zdravu erekciju, važan je pravilan dotok krvi, koji može biti usporen kada postoji previše masnih naslaga na krvnim sudovima," objašnjava dr Dženis Rozler, seksualni terapeut i dijetolog za portal "Biznis Insajder".

Jedna studija iz 2020. godine, u kojoj je ispitano preko 20 hiljada učesnika, je dokazala da meditranska ishrana poboljšava nivo holesterola, pa samim time i erekcije kod muškaraca, jer se u ovom režimu izbegavaju namirnice kao što su crveno meso, pržena hrana, zasićene masti, mesne prerađevine...

Koristi od ovog režima za seksualni život imaju i žene, prema jednom istraživanju iz 2019. godine. Mediteranska ishrana umanjuje upalne procese, koji često mogu ometati libido i intimni život žena, tako da postoji mogućnost da namirnice koje spadaju u ovaj režim ishrane mogu biti od pomoći.

Pored toga, u mediteranski režim je uključeno i umereno konzumiranje crnog vina. U adekvatnim količinama, ovaj napitak je sjajan za pojačavanje libida, što može biti dobrobit za oba pola. Na kraju, čak i mediteranski stil života (redovan odmor, druženje sa bliskim ljudima i smanjenje stresa) može biti efikasan za poboljšanje seksualnog života.

Druge dobrobiti ovog režima ishrane

Do sada su sprovedene brojne studije koje pokazuju da se mediteranska ishrana lako može povezati sa dugovečnošću. Na primer, jedna studija je dokazala da ulesnici koji su skoro četrdeset godina jeli na ovaj način imali su dvadeset odsto manje šanse od razvijanja bolesti koje mogu prouzrokovati prevremenu smrt, nego oni koji nisu.

Drugo istraživanje, u kome je ispitano preko šest hiljada starijih ljudi, pokazala je da oni koji su primenjivali pretežno mediteranski režim ishrane su tokom života imali bolje kognitivne sposobnosti nakon ispitivanja, nego oni koji nisu imali ovakvu vrstu ishrane. 

Zasebna nemačka studija objavljena u žurnalu "Pabmed central (PMC)" je pokazala da ovakav režim može sprečiti rizik od različitih vrsta raka, kao što su rak dojke, glave i vrata, prostate, jetre.

image