Magazin

Gugl priznao da je ulepšao viralni video u kome se prikazuju sposobnosti Gemini softvera

Za viralni video koji je juče obišao svet, u kome je Gugl pokazao na šta je sve sposoban novi AI softver Gemini, mnogi su rekli da izgleda isuviše dobro da bi bio istinit. Samo 24 sata nakon objavljivanja, i sam Gugl je priznao da je snimak ulepšan kako bi izgledao bolje.
Gugl priznao da je ulepšao viralni video u kome se prikazuju sposobnosti Gemini softvera© Youtube / Google

Video snimak kojim je kompanija Gugl pre samo nekoliko dana predstavila svoj novi softver sa veštačkom inteligencijom, Gemini, za samo nekoliko sati je obišao ceo svet. Mnogobrojni ljubitelji tehnologija i savremenih programskih rešenja, kao i diveloperi koji su imali prilike da isprobaju beta verziju softvera, su svi do jednog izjavili da je Gemini nešto najbolje što su videli.

Međutim, onda se desilo nešto neočekivano: Gugl je priznao da je video ulepšao.

Gemini možda i nije toliko pametan?

U video snimku koji je na dan lansiranja Gugl objavio prikazane su izvanredne sposobnosti njihovog novog softvera sa veštačkom inteligencijom: on je brz, kreativan i veoma snalažljiv. Makar se takav utisak stiče.

Međutim, ono na šta niko nije obratio pažnju jeste opis snimka, u kome Gugl navodi da nije sve baš tako kako izgleda i da je snimak ubrzan. Osim toga, navedeno je i da Gemini uopšte nije reagovao na glasovne upite korisnika.

"Koristili smo nepokretne okvire slika iz snimka i zadavali upite putem tekstualnih komandi", rekli su čelnici Gugla za Bi-Bi-Si.

Snimak koji je "zapalio" internet

Viralni video snimak je za samo 3 dana, od kako je objavljen na zvaničnom JuTjub nalogu kompanije Gugl, sakupio preko 2,2 miliona pregleda. U njemu osoba postavlja niz pitanja softveru Gemini uporedo prikazujući objekte na ekranu.

Primera radi, u jednom trenutku demonstrator u rukama drži gumenu patkicu i pita Gemini da li ona može plutati. Isprva, AI softver nije siguran od kog je materijala ona napravljena, ali nakon što je korisnik zgnječi i Gemini čuje pištanje koje obično proizvode igračke, tačno odgovara da može da pluta.

U stvarnosti, ono što se dešavalo iza kulisa je izgledalo ovako: AI softveru je prikazana statična slika gumene patke i dato tekstualno objašnjenje da ona emituje pištanje kada se stisne. Na osnovu toga, Gemini je zaključio da ona može da pluta, jer je gumena.

image