Magazin

Dr Nestorović za RT Balkan: Teško da možemo da se zaštitimo od zagađenja vazduha

Beograd se jutros našao na 7. mestu u svetu kao jedan od najzagađenijih gradova, prema podacima sajta Er-vižual. Zagađenje vazduha je postao veliki problem i u celoj Srbiji. Kada imamo situaciju da je vazduh jako zagađen, kako treba da se ponašamo? Za početak, izbegavati jutarnje šetnje jer je tad najgore, savetuje pulmolog Branimir Nestorović za RT Balkan.
Dr Nestorović za RT Balkan: Teško da možemo da se zaštitimo od zagađenja vazduha© Ivan Aleksic/unsplash

U pojedinim gradovima u Srbiji, kao što su Novi Sad, Čačak, Beograd bila je previsoka koncentracija jednog od najvećeg izazivača zagađenja - PM 2,5 čestica.

Ove čestice nevidljive golim okom, lako prodiru u organizam i mogu izazvati velike probleme disajnih i kardiovaskularnih organa. Zato, kad se "upali" crveno ili ljubičasto upozorenje neophodno je da poštujemo preporuke stručnjaka:

"Dokle god se ne reši problem nekvalitetnog uglja, biće veliko zagađenje i teško da možemo da se zaštitimo od njega. Jedino da se uzme prečišćivač vazduha, jer sve drugo, ne deluje. Najveće aerozagađenje je ujutru, kada je visok atmosferski pritisak, zato šetnje tada treba izbegavati. Takođe, maksimalno izbegavati centar grada. Ukoliko idemo u šetnju to nek bude od 10 do 14 sati i po nekoj šumi, na primer Košutnjaku, Zvezdarskoj", savetuje doktor Nestorović.

Ne pomažu maske, ni promaja u stanu

U ovakvim situacijama, maske ne pomažu u potpunosti: "Obične maske neće posebno pomoći, jedino one što dobro prijanjaju na lice sa oznakama N95 ili N99. Ipak, sa njima se teško diše i ne može dugo da se izdrži. Takođe, nema neke vajde i što se tiče provetravanja domova - jer u stan puštamo zagađen vazduh,", kaže pulmolog.

Pojačati povrće, posebno crni luk

Ono što može da bude korisno, u danima kada je veliko zagađenje, jeste da se antagonizuju dejstva aerozagađenja. Pod tim se podrazumeva da uzimamo dosta antioksidanasa, a doktor Nestorović savetuje da "pojačamo" konzumaciju povrća, crnog grožđa i crnog luka, jer se u njima nalaze neki od najjačih antioksidansa kao što je kvercetin, odnosno resveratrol.

Nevidljive ubice iz vazduha 

Kada se govori o zagađenju, često se spominju PM10 i PM2.5  čestice. Zašto su one tako opasne? Ove čestice su otrove, lagane i nevidljive golim okom i lako dospevaju u ljudsko telo. Kada počnu da se talože u organizmu, mogu izazvati velike zdravstvene probleme, a pogoršavaju hronična stanja kao što je astma, bronhitis. Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu takođe je povezana je i sa negativnim uticajem na reproduktivno zdravlje.

Najveći izvor ovih otrovnih materija su industrijske fabrike i kućna ložišta, a nastaju sagorevanjem fosilnih goriva. Zagađenjem posebno mogu biti pogođena deca, trudnice i stari ljudi, kao i osobe sa plućnim i kardiovaskularnim bolestima.

image