Magazin

Mislio da je komadić stakla: Tokom šetnje u parku pronašao ogroman dijamant

Kada je tokom šetnje sa devojkom prošle nedelje, u parku muškarac podigao za zemlje komadić stakla, nije ni sanjao da je pronašao pravo bogastvo. Sačuvao ga je, a kasnije se ispostavilo da je to bio dijamant od 4.87 karata, najveći dijamant otkriven u poslednje tri godine na ovom području.
Mislio da je komadić stakla: Tokom šetnje u parku pronašao ogroman dijamant© Приватна архива

Posetilac parka "Krejter of dajmonds" Džeri Evans je nakon samo deset minuta šetnje ugledao svetlucavi komadić "stakla" na vrhu preorane zemlje. Odlučio je da ga sačuva, iako nije znao šta je tačno u pitanju. "Bilo je toliko prozirno, stvarno nisam znao," rekao je za oficijalni sajt parka.

Dodao je da je sa devojkom uzimao sve što je našao na zemlji, nadajući se da će pronaći dijamant. Nakon što se vratio kući, pomislio je da je proziran predmet možda ipak nešto više od stakla, pa ga je odneo na analizu u Gemološki institut Amerike, u kome se proučavaju drago kamenje i nakit.

Nakon nekoliko nedelja, obavestili su ga da je pronašao skoro poptuno bezbojan dijamant od 4.87 karata. "Često dobijam mejlove od ljudi koji žele da identifikujem nešto što su pronašli, ali ovo je prvi put da me je neko kontaktirao nakon što im je Gemološki institut odradio analizu," rekao je Vejmon Koks, jedan od nadzornika parka.

Dijamant koji je Evans pronašao je najveći zabeleženi komad od 2020. godine, kada je posetilac Kevin Kinard pronašao braon dijamant od 9.07 karata.

"Krejter of dajmonds" je poznat kao mesto na kome se mogu pronaći dijamanti, koji su toliko rasprostranjeni da svaki posetilac može da pronađe oko 2 dijamanta dnevno. Ove godine je identifikovano preko 798 dijamanta od ukupno više od 125 karata, a od početka dvadesetog veka otkriveno je preko 75.000 dijamanata na ovoj lokaciji.

image