Magazin

Gde se u Rusiji nalaze najbajkovitiji dvorci

Francuska, Rumunija, Belgija i Velika Britanija važe za zemlje na najlepšim zamkovima na svetu. Međutim, ruski dvorci im itekako mogu "stati na crtu". Gde se u Rusiji nalaze ovi biseri arhitekture i šta se danas u njima nalazi?
Gde se u Rusiji nalaze najbajkovitiji dvorci© Canva / jonathansautter

Na evropskom kontinentu se nalazi veliki broj zdanja koja su odolela zubu vremena i koja danas svojom vanvremenskom lepotom mame uzdahe posetilaca. Međutim, ni Rusija ne zaostaje kada su u pitanju zamkovi veličanstvene arhitekture i upečatljive istorije. Štaviše, po mišljenju mnogih, ona čak i prednjači.

Zamak Garibaldija

Zamak Garibaldija koji se nalazi u Samarskoj oblasti u Rusiji izgleda poput onih iz naučno-fantastičnih filmova, a u njegovoj arhitekturi se mogu pronaći elementi različitih stilova i epoha. Najviše pažnje posvećeno je detaljima u stilu romantizma, koji je u vreme srednjevekovne Rusije, kada se zamak i gradio, bio naročito popularan.

Dvorac "čuvaju" statue grifona, a u sklopu kompleksa se nalazi i park u mračnom, gotskom stilu, u kome ima nekoliko vidikovaca i skulptura. Danas se u zamku Garibaldija nalazi luksuzni hotel sa privatnom ergelom konja, kao i nekoliko tematskih "eskejp-rumova" odnosno prostorija u kojima turisti mogu da se zabave tražeći izlaz dok ih, primera radi, juri neki mistični stanovnik dvorca.

Crkva Vladimiske Bogorodice u Bikovu

Jedan od najpoznatijih dvoraca gotskog stila nalazi se u neposrednoj blizini ruske prestonice, a iako nimalo ne podseća na pravoslavne svetinje koje se mogu videti širom Rusije, ovo je zapravo crkva. Njena istorija datira još iz 17. veka, kada je na teritoriji današnje svetinje sagrađena prva, drvena crkva u keltskom stilu. Kasnije je imperatorka Katarina Velika svom savetniku, Mihailu Izmajlovu, poklonila zemlju na kojoj se crkvica nalazila, a on je u čast svoje supruge izgradio današnji dvorac.

Sa zapadne strane dvospratne crkve Vladimirske Bogorodice nalazi se i velelepni park, dok se tik do nje nalaze i dva zvonika iz kojih se tokom prazničnih bogosluženja mogu čuti najlepše pravoslavne melodije. Ovaj dvorac se smatra jednim od najlepših tvorevina u ruskoj arhitekturi, koji svake godine poseti veliki broj turista.

Zamak Ščerbatovih

Vasiljevski zamak koji se nalazi na svega 60 kilometara od Moskve sagrađen je još 1881. godine, a za postojanje ove velelepne građevine u viktorijanskom stilu možemo zahvaliti knezu Aleksandru Ščerbatovu. Na izgradnju ovog dvorca, knez je bio inspirisan putovanjem kroz engleske kolonije, a da bi dodao i dašak Rusije, na teritoriju zamka Ščerbatov je doveo i jelene.

Od kraja 19. veka pa sve do danas, dvorac je preživeo i nekoliko pljački i vandalskih napada, a bez obzira na sve nedaće, sačuvao je svoju izvornu lepotu. U njemu se danas nalazi sanaturijum za lica u poznim godinama, pa ulazak turistima u njegove prostorije nije dozvoljen, ali svi posetioci mogu prošetati parkom i uživati u svežem vazduhu i pogledu na nepregledne šume koje okružuju zamak.

Šato Erken

Naše putovanje u srednjevekovnu Rusiju zaokružujemo dvorcem Šato Erken koji se nalazi u Republici Kabardino-Balkarija. On je i najmlađi od svih, budući da je izgrađen u periodu između 2008. i 2012. godine. Ulaz u zamak je vešto sakriven, ali kada se dođe do njega i popne na kulu, pogled na planinu Elbrus vredi više od milion dolara.

Ovaj zamak u romanskom stilu je pravi biser savremene arhitekture, koji se nalazi u srcu netaknute prirode u takozvanoj kavkaskoj Toskani, okružen jezerom i nepreglednim vinogradima. Danas se u dvorcu Šato Erken nalazi vinarija koja proizvodi nekoliko sorti vina: Merlo, Šardone, Semiljon.

image