Magazin

Pronađen pasoš studenta iz Kraljevine Srbije star 127 godina: Putovao i u Carsku Rusiju

Jedan kolekcionar pasoša je na Instagramu objavio snimak u kome prelistava primerak srpskog pasoša, starog 127 godina. Prelistavanjem stranica i uz pomoć analize drugih korisnika u komentarima, poznato je da je ovaj studentski pasoš, star više od jednog veka, izdat povodom njegovog putovanja u Rusiju, kao i da je imao određene komplikacije prilikom povratka u domovinu.
Pronađen pasoš studenta iz Kraljevine Srbije star 127 godina: Putovao i u Carsku Rusiju© Приватна архива

"Ovo je primerak iz 1897. godine, dokument je izdat studentu. U ovom periodu, pasoši su se ispunjavali ručno, tako su se opisivali i putnici, nije bilo fotografija," objašnjava kolekcionar u video klipu, dok pokazuje stranice ispisane mastilom i obeležene zvaničnim pečatima.

"Zapravo, pasoši koji izgledaju kao knjižice su u ovo vreme tek počeli da se koriste, na primer, u Nemačkoj, a ovde možete videti da su ih koristili i Srbi."

Na snimku se vidi da je putna isprava pripadala studentu po imenu Vasilije Marković/č, iz Beograda. Na stranici "Lični opis" je zabeleženo da je Vasilije bio "strednjeg stasa, ovalnog lica, crne kose i smeđih očiju", kao i da su njegovi "usta, nos i osobeni znaci" bili "pravilni". Takođe, na outnoj ispravi se vidi i da je putovao i u Carsku Rusiju.

Prema komentarima korisnika koji su uspeli da pročitaju, na stranicama piše sledeće: "Došavši iz Petrograda, nije imao sredstva da se svojoj otadžbini vrati. Pa mu je izdata besplatna željeznička karta od Beča do Beograda. Pečat jeste konzulata Srbije u Beču. Nije karantin u pitanju." 

Neki pišu da, prema pečatima, pretpostavljaju da je Vasilije proveo određeno vreme u karantinu nakon povratka u Srbiju. 

Nije poznato kako je kolekcionar u Americi dospeo do ovog primerka, ali interesantno je da je ovaj jedinstven komad istorije, koji opisuje delić života jednog 22-godišnjeg srpskog studenta pre više od jednog veka, dospeo na drugi kraj sveta i da je ovekovečen preko društvenih mreža. 

"Kako je pasoš u ovako dobrom stanju? Mastilo se uopšte nije pomerilo", "Verovatno je tamo išao da proslavi Ukrs", napisali su drugi korisnici u komentarima.

 

image