Magazin

"Da je Ruskinja, ne bi pobedila": Ukrajinka proglašena za Mis Japana

Karolina Šino je proglašena za Mis Japana za 2024. godinu, a u svom govoru je istakla da oseća veliku zahvalnost što je konačno prepoznata kao Japanka. Međutim, Šino je rođena u Ukrajini, a u Japan se preselila kada je imala pet godina. Njena pobeda je postala povod za veliku debatu javnosti. "Zašto Zelenskog nisu proglasili za Mis Japana?", pišu korisnici na mrežama, dok drugi smatraju da je ovo dobar korak ka budućnosti i umanjivanju rasne diskriminacije.
"Da je Ruskinja, ne bi pobedila": Ukrajinka proglašena za Mis Japana© Youtube Screenshot/KYODO NEWS

Šino je prva naturalizovana državljanka Japana koja je odnela prvo mesto na ovom takmičenju, ali njena pobeda je pokrenula pitanje: šta znači biti Japanac? 

"Morala sam da se suočim da osudama koje su me sprečavale da budem prihvaćena kao deo kulture, tako da sam prezahvalna što sam primećena na ovom takmičenju i što su me svi tretirali kao pravu Japanku", rekla je Karolina Šino na japanskom jeziku tokom svog govora na sceni takmičenja "Mis Japan Gran pri". Dodala je da za sebe smatra da je Japanka "po govoru i po umu", kao i da bi volela da stvori društvo u kojem "ljudi ne osuđuju druge na osnovu izgleda".

Dok su jedni njenu pobedu prepoznali kao "pozitivan odraz vremena", drugi su bili zbunjeni odlukom i smatraju da "Mis Japana ne bi trebalo da bude iz Evrope". Mnogi veruju da je ovo zapravo bila politička odluka, kao i da bi rezultati bili drugačiji da Šino nije poreklom iz Ukrajine.

"Da je Ruskinja, ne bi pobedila, nema šanse. Očigledno su kriterijumi sada politička odluka. Kakav tužan dan za Japan", tvrdi jedan korisnik platforme Iks. 

"Mnogi Japanci, uključujući ljude koje poznajem, nisu srećni sa izborom za Mis Japana. Ako nastave da prisvajaju samo one koji su japanske krvi, mislim da Japan nikada neće postati multikulturalna država", izjavila je jedna korisnica platforme Iks, na šta je jedan korisnik odgovorio: "Kao neko ko takođe nije Japanac, a živi u Japanu, ja verujem da biranje osobe koja ne pripada ovoj etničkoj grupi nema nikavog smisla."

Drugi smatraju da je Karolinin fizički izgled bio glavni faktor u odluci, ali da ova vrsta "prednosti" ne bi trebalo da se slavi, jer se u ovom slučaju "zapadnjačka lepota stavlja ispred japanske lepote". 

U Japanu, kao i mnogim drugim azijskim zemljama, mnogi se okreću plastičnoj hirurgiji da bi imali tipične evropske karakteristike lica (krupniji nos, veće oči...). Posebno popularna je operacija očnih kapaka, kojom se stvara nabor na kapcima koji je tipičan za Evropljane, a koji većina Japanaca nema. Oko dva miliona ovih operacija se izvodi svake godine širom sveta, a plastični hirurg dr Danijel Maman je za portal "Biznis insajer" rekao da većina klijenata iz Azije koji traže ovu operaciju kažu da žele da izgledaju "kao belci".

Još jedna karakteristika koja se smatra privlačnom je svetao, skoro bled ten. Brojne kreme za lice i telo u Japanu imaju oznaku "bihaku", koja u prevodu znači: "prelepa bela". Ove kreme se koriste za izbeljivanje lica i tela, što predstavlja još jedan standard lepote po uzoru na "bele Evropljane".

S druge strane, ima i onih koji su oduševljeni rezultatom i brojni japanski korisnici društvenih mreža čestitaju Karolini na pobedi. 

"Nakon današnjeg rezultata, uverena sam u jedno: Japanska lepota nije u izgledu i u krvi, već u duši", rekla je Ai Vada, organizatorka takmičenja, izjavila je nakon objave njenog imena da im je to "pružilo priliku da ponovo razmisle o tome šta je japanska lepota".

image
VV inauguration
banner