Srbija i Balkan

Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića

Darko Mladić poručio da njegov otac ne može da ustane iz kreveta i da jedva govori
Advokati traže hitno oslobađanje generala MladićaGetty © Michel Porro/Getty Images

Advokati generala Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Hagu, traže njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga.

U zahtevu objavljenom na veb-stranici Međunarodnog mehanizma krivičnih sudova advokati traže od sudija da puste Mladića na lečenje u Srbiju zbog zdravstvenog stanja koje je potencijalno opasno po život.

Poznato je da Mladić pati od kognitivnih oštećenja i da je najmanje dva puta ove godine bio hospitalizovan, podseća Rojters.

Mladić služi kaznu u pritvorskom centru u Hagu od kada je izrečena pravosnažna presuda 2021. godine.

Prema rečima njegovih advokata, Mladić može da dobije poseban tretman u Srbiji zbog svoje bolesti, a preseljenje bi uklonilo i jezičke barijere koje predstavljaju poteškoće u komunikaciji.

Nije poznato kada će sudije MMKS-a, koji se bavi Mladićevim slučajem, odlučivati o ovom zahtevu.

Darko Mladić: Ratko ne može da ustane iz kreveta i jedva govori

General Ratko Mladić se prije nešto više od dve nedelje našao u kritičnom zdravstvenom stanju i bio je prebačen u bolnicu, izjavio je za Radio Republike Srpske njegov sin Darko Mladić.

Darko Mladić je napomenuo da su dobili samo kratku informaciju o tome da je general imao ozbiljan problem.

"Kasnije, posle nekoliko dana smo dobili informaciju da se nalazi u životno opasnoj situaciji i do dan danas on se polako oporavlja od tih problema. Međutim, jako smo zabrinuti s obzirom na to da je prošlo dve nedelje i nismo dobili nikakve konkretne nalaze oko toga šta se desilo. Znamo samo da ne može da ustane iz kreveta, da jedva govori i znamo dijagnozu, međutim ne bih trenutno da je saopštavamo javnosti, ali uglavnom on se nalazi u situaciji u kojoj mu je ugrožen život", rekao je Darko Mladić.

Dodao je da ne dobijaju lekarske nalaze da bi se uverili koliko je ta situacija ozbiljna i da su iz tog razloga tražili da general bude prebačen na lečenje u Srbiju.

"Dobili smo neke šture povratne informacije, ali mi ni dalje ne dobijamo ono što je suštinski jako bitno, a to je da dobijamo tačne nalaze kad je prebačen u bolnicu, kao i kakvo je sadašnje stanje. On je sad nešto bolje, ali nama je i dalje, iz ovoga što smo videli do sada, jasno da su potrebne određene metode lečenja koje on tamo ne može da dobije i da na neki način medicinska služba Tribunala krije od nas te nalaze, što nije prvi put. Zato smo se obratili sudu, tražili smo prebacivanje lečenja u Srbiju jer izgleda da tamo ne može više da dobije potrebnu negu. Tražili smo i da nam se dostave hitno svi njegovi nalazi što je on odobrio, složio se, ali evo mi još uvek nemamo nikakve nalaze od toga osim nekog, da kažem, opisa koji je nedovoljan", rekao je Mladić, prenosi RTRS.

"Politika" je sredinom prošlog meseca pisala da su i Radovan Karadžić (78) i Ratko Mladić (79), koje je Haški sud osudio na doživotne kazne zatvora zbog navodnog genocida u Srebrenici, u teškom zdravstvenom stanju, a lekari ne čine dovoljno da im pomognu.

Advokat Goran Petronijević je rekao da uprava britanskog zatvora "Bajt" odbija da prebaci Karadžića u bolnicu i omogući mu ishranu kakva mu je potrebna tokom terapije dijabetesa, dok je Branko Lukić, branilac Ratka Mladića, istakao da njegovog klijenta lekari leče pogrešno i čine sve suprotno od saveta koji su dali srpski specijalisti.

image