Srbija i Balkan

Petronijević: Obratićemo se i UN da bi Karadžić dobio adekvatnu lekarsku negu

Advokat je najavio da će od zatvorske uprave zatražiti odobrenje da tim srpskih lekara pregleda prvog predsednika RS
Petronijević: Obratićemo se i UN da bi Karadžić dobio adekvatnu lekarsku neguGetty © Serge Ligtenberg

Advokat Goran Petronijević izjavio je da ukoliko haški Mehanizam vrlo brzo ne učini ništa da pomogne prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je u teškom zdravstvenom stanju u britanskom zatvoru bez adekvatne zdravstvene nege, njegov pravni tim će se obratiti UN, prenosi RTRS.

Petronijević je podsetio da je Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, smešten u ćeliju bez zdravstvene nege i pored toga što ima 79 godina i zdravstvene probleme.

Advokat je upozorio da će, ukoliko se Karadžiću nešto desi, odgovornost biti na zatvorskoj upravi i Mehanizmu.

On je rekao i da je poslao pismo predsedavajućoj haškog Mehanizma sudiji Geti Santani, koja je odgovorila da će Mehanizam " preduzeti ono što treba".

"I evo, mi čekamo da preduzmu, ali bojim se da to čekanje ima svoju granicu. Tako da sačekaćemo još koji dan, a ako ne bude ništa, onda ćemo pisati UN, obratićemo se svima", istakao je Petronijević.

Petronijević je rekao da je Karadžićev pravni tim uputio dopise i Mehanizmu i upravi britanskog zatvora na ostrvu Vajt, te dodao da posredno, preko sudije Santane, zna da su iz britanskog zatvora rekli da je Karadžić bolje.

"Oni su rekli otprilike – ne, ne, nije to tako strašno, on je mnogo bolje nego što ja kao njegov pravni savetnik predstavljam. To je strašno, jedna bezizlazna situacija, čovek je tamo u zatvoru, odveli su ga tamo i bacili", kaže Petronijević, dodavši da nema mogućnosti da se ode i vidi Karadžić, da se razgovara sa njim, pomogne ili odnesu lekovi.

Naglasio je da je zato od sudije tražio podršku, te da će poslati i zahtev zatvoru Velike Britanije da dozvoli dolazak tima srpskih lekara kako bi pregledali Karadžića isto kao što je ranije pregledan i general Ratko Mladić.

"Doktor Vlado Džajić iz Banjaluke koji je bio kod Mladića izrazio je želju da formira tim lekara koji bi otišao i Karadžića da pregleda, ali to je sve procedura i moramo dobiti odobrenje", objasnio je Petronijević.

Petronijević je objasnio da pravni tim čini sve što može, ali da je problem u tome što nema saradnje sa zatvorskim vlastima.

"To je jako loše. A imam utisak da oni čine sve da mu otežaju tamo. I to ne samo da mu otežaju boravak, nego bukvalno ga egzistencijalno ugrožavaju", naglasio je Petronijević.

On je potvrdio da Karadžića još uvek nije pregledao specijalista, niti mu je urađena dijagnostika, kao i da su o njegovom teškom zdravstvenom stanju obavešteni i Mehanizam i uprava britanskog zatvora Vajt, gde služi doživotnu hašku kaznu.

Ponovio je da je Karadžićev pravni tim učinio ono što je mogao i da su o zdravstvenom problemu Karadžića upoznati su svi, među kojima i zatvorske vlasti.

Advokat je ocenio da ovakav postupak britanskog zatvora, samo baca jednu veliku tamnu mrlju na Veliku Britaniju, na njihov pravosudni sistem, sistem izdržavanja kazni i na njihov pravni sistem.

Petronijević je ukazao da je haški Mehanizam, kao pravni naslednik Haškog tribunala, taj koji treba da odgovara i mora da vodi računa o svim onima koji izdržavaju kazne.

Ćerka Radovana Karadžića Sonja Karadžić Jovičević izjavila je za Srnu da ni nakon pune tri sedmice zdravstveno stanje njenog oca, koji se nalazi u britanskom zatvoru, nije bolje, te da nije urađena ni osnovna dijagnostika.

"Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti", upozorila je Jovićevićeva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

image